El País Valencià és una de les comunitats autònomes que pitjor està passant aquesta tercera onada de coronavirus. Com sempre, la causa l'hem de trobar en la pressió assistencial, el desencadenant que va fer que el president Ximo Puig fos un dels primers a avançar noves mesures de restriccions. La transmissió segueix descontrolada, amb més morts i positius que durant la primera onada. L'índex de reproducció de la Covid està en l'1,03 i la incidència acumulada en els últims catorze dies està per sobre de la mitjana estatal, 1.245 casos i 529 per cada 100.000 habitants, depenent de si ens fixem en la darrera o dues últimes setmanes.

La imatge més il·lustrativa la trobem als centres sanitaris. Tornen els hospitals de campanya i s'habiliten les cafeteries d'aquests espais per atendre pacients Covid. Fins i tot la sala de la capella de l'Hospital d'Elx, segons ha assegurat la cap de Medicina Familiar, María Ángeles Medina, que va declarar a La Sexta que han hagut d'habilitar-la per "concentrar els fèretres dels morts" en comptes dels pacients. Tot i que des de la Conselleria de Salut valenciana han assegurat que això és mentida i pensen emprendre una querella criminal contra la metgessa. Ara bé, no s'ha pogut comprovar en quina situació està la capella i ningú d'aquest hospital ha desmentit aquesta informació.

Cafeteries i capelles adaptades

La pressió de nous pacients va posant cada dia més al límit l'Hospital Verge dels Lliris, a Alcoi. L’augment de pacients ja suma 240 ingressats en llits generals i 18 a l'UCI, que ha arribat al límit. Com que s'ha desbordat, han hagut d’habilitar llits per a pacients Covid-19 a llocs poc habituals, com la cafeteria o la sala de rehabilitació, amb 14 i 12 nous llits respectivament a cada habitacle. En paral·lel, l'espai de maternitat també s'ha vist afectat, ja que parts programats han sigut derivats als hospitals d’Ontinyent i Elda.

Un cas similar passa a l'Hospital d'Elx. Ja s'està preparant una de les cafeteries per habilitar-la amb llits. Anteriorment s'havia ocupat la capella, la sala de reanimació, el gimnàs, psiquiatria, la unitat de cirurgia, entre d'altres. I també s'estan derivants pacients no Covid a altres hospitals, tant públics com privats. A més, s'estan arribant a concentrar tres pacients per habitació i falten sanitaris, sobretot en l'àrea d'infermeria. Si ens fixem en l'Hospital General d'Alacant, fonts sanitàries han apuntat que la situació és crítica: ja estan arribant al 90% de la capacitat i és el de referència a tota la província. Algunes imatges de les cafeteries comencen a circular, com les que ha distribuït el canal À Punt.

El sindicat mèdic CESM-CV ha qualificat "d'asfixiant" la situació en què es troben residències i centres sanitaris o hospitalaris a Alcoi. A més, des del sindicat  asseguren: "És demencial, no estem saturats, estem asfixiats" i també indiquen que totes les residències a l'àrea tindrien "més de 50 contagis" per coronavirus.