La Comissió de Salut pública ha obert finalment la tercera dosi de la vacuna a tota la població més gran de 18 anys. Així ho han decidit en una reunió conjunta el ministeri de Sanitat i les autonomies, en què també han aprovat limitar el preu dels tests d'antígens a 2,94 €. Fins ara, aquesta dosis de reforç estava aprovada només per a les persones de més de 40 anys i les ampliacions de les franges d'edat s'havien fet de manera progressiva: primer els immunodeprimits i persones que viuen a les residències, i a continuació es van anar obrint els grups de població. Ara, cada autonomia haurà de decidir si obre els grups esglaonadament o ofereix la punxada a tots els majors d'edat. 

A més, també s'ha decidit reduir el temps d'espera entre la segona i la tercera dosi. D'aquesta manera, es redueix dels 6 mesos actuals als 5. Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, aquesta decisió es deu al fet que diversos estudis apunten que la protecció que proporcionen les vacunes comença a minvar 5 mesos després de la pauta completa. A més, hi havia moltes persones més grans de 40 anys que encara no s'havien pogut posar la dosi de reforç perquè no havia passat mig any des de l'última punxada. 

Caducitat del passaport 

L'Agència Europea de Medicaments va avalar el mes d'octubre passat la tercera dosi per a tots els més grans de 18, però sempre s'havia prioritzat inocular-la a les persones de més edat. Espanya ha estat un dels països que ha seguit més al peu de la lletra aquesta recomanació d'anar avançant per grups. Altres països com Alemanya, Itàlia, França o el Regne Unit fa setmanes que administren aquesta dosi de reforç a tots els majors d'edat. 

Cal tenir també en compte que a finals de desembre la Comissió Europea va posar data de caducitat al passaport covid. Aquesta mesura limitava a nou mesos la validesa del certificat de vacunació de la covid per poder viatjar. Aquesta mesura no entrarà en vigor fins a l'1 de febrer de 2022. El període de nou mesos començarà a comptar a partir de rebre la pauta completa de vacunació. Amb aquesta decisió, Brussel·les intentava animar la població a vacunar-se amb la dosi de reforç. 

Els que menys es vacunen 

La mesura aprovada avui per la Comissió de Salut Pública afecta 12 milions de persones d'entre 18 i 39 anys a tot Espanya. Una petita part d'ells ja porten la tercera dosi, perquè formaven part de col·lectius com el personal sanitari o havien estat vacunats amb AstraZeneca. Justament, els joves d'entre 20 i 29 anys i entre 30 i 39 són els que menys s'han vacunat fins ara, tot i que a moltes comunitats autonomies cal tenir el passaport covid per accedir a espais com bars i restaurants. Per exemple, els adolescents d'entre 12 i 19 anys s'han vacunat més (87,2%) que els joves en la vintena (81,4%). 

Pel que fa la dosi de reforç, a Espanya ja la tenen un 89,55% de les persones més grans de 70 anys; un 82,50% dels més grans de 60; un 47,87% dels més grans de 50; i un 25,15% dels més grans de 40, els últims a qui se'ls va obrir aquesta possibilitat el mes de desembre passat. A Catalunya, la taxa de vacunació amb la tercera dosi és una mica més baixa.