L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha apuntat aquest dilluns que, "d'acord amb les dades" que indiquen un increment dels anticossos amb una dosi extra de la vacuna contra la covid-19, es pot considerar la inoculació d'una tercera dosi de Pfizer sis mesos després de la segona per a majors de 18 anys. Tot i que donen llum verda a aquesta possibilitat, acaben deixant la decisió final en mans dels organismes de salut pública de cada país.

Paral·lelament, l'EMA ha avalat la tercera dosi de Pfizer i Moderna per a persones amb el "sistema immunitari severament debilitat", una estratègia que ja s'està seguint a diversos països europeus. En aquest cas, el regulador europeu expressa que la tercera dosi s'ha de posar, almenys, 28 dies després de la segona vacuna. En aquest sentit, manifesten que els estudis reflecteixen que la dosi extra "augmenta la capacitat de produir anticossos contra el virus en el cas de pacients amb trasplantaments d'òrgans amb el sistema immunitari debilitat".

A Espanya, es va aprovar la tercera dosi per a les persones majors que viuen en residències i per a aquells que formen part de la població immunodeprimida el passat 7 de setembre, en la línia del que ja havia avalat França, Alemanya o Itàlia. A Catalunya, ja hi ha 56.500 persones que han rebut aquesta tercera vacuna.

Puja el risc de rebrot a Catalunya

Malgrat que ja fa setmanes que les dades epidemiològiques van a la baixa tant a Catalunya com a Espanya, en el cas de Catalunya, hi ha un petit repunt en l'Rt, el risc de rebrot i un increment dels ingressos hospitalaris. Aquest dilluns, hi ha 16 ingressats més que el passat diumenge, el que fa que actualment hi hagi 413 pacients ingressats.

En el cas del risc de rebrot, a Catalunya se situa en 66 punts. L'Rt torna a estar per sobre d'1 des del 30 de setembre. Aquest dilluns, aquest indicador se situava en 1,09 a Catalunya, fet que es tradueix en el fet que, per cada 100 persones, se'n contagien 109. Per tenir controlada la transmissió, les autoritats sanitàries consideren que aquest indicador s'ha de situar per sota d'1.

En canvi, però, l'índex de positivitat es troba en l'1,99%, una xifra clarament inferior al 5%, que és el límit fixat per l'Organització Mundial de la Salut per considerar que un territori té la pandèmia sota control.

En relació amb la campanya de vacunació a Catalunya, més de 5,7 milions de persones ja tenen la pauta completa (el que representa el 72,6% de la població). Per franges d'edat, tots els grups de població majors de 45 anys superen el 80% de cobertura, i només estan per sota del 70% les persones que tenen entre 20 i 29 anys (63,9%), les que tenen entre 30 i 34 (64%) i els menors de 12 a 15 anys (64,8%).

 

Imatge principal: Fotografia d'un sanitari preparant un vial per a inocular-lo a un pacient. Montse Giralt.