Alguns països estan administrant primeres dosis, d'altres ja ofereixen la tercera. Israel, ja administra quartes dosis. Però, protegeixen les dosis de reforç contra òmicron? Les primeres dades d'Israel suggereixen que una quarta dosi de Pfizer o Moderna pot generar un augment d'anticossos, més del que s'ha vist en una tercera dosi, però podria encara no ser suficient per protegir contra infeccions provocades per la variant òmicron.

"Són resultats molt preliminars. I això és abans de qualsevol publicació, tanmateix els estem donant perquè entenem la urgència de la gent per tenir informacions sobre la quarta dosi", ha dit Gili Regev-Yochay, directora de la Unitat de Prevenció i Control del Centre Mèdic Sheba d'Israel en una roda de premsa que recull la CNN.

"Tenim un seguiment de la vacuna de Pfizer des de fa dues setmanes i de Moderna durant una setmana. I el que veiem és que la vacuna de Pfizer, després de dues setmanes, comporta una millora o augment de la quantitat d'anticossos i anticossos neutralitzants. És fins i tot més alt que el que teníem després de la tercera dosi", ha dit  Regev-Yochay. "Malgrat tot, això segurament no és suficient per òmicron".

El mes de desembre, el Centre Mèdic Sheba va començar a provar una quarta dosi de les vacunes a persones sanes, abans d'administrar-les a les persones amb cert risc. L'estudi ha inclòs 154 treballadors de la salut que van rebre una quarta dosi de la vacuna de Pfizer, i 120 als que se'ls va administrar una quarta dosi de la vacuna Moderna. Un grup de treballadors no va rebre cap dosi, destaca la mateixa cadena nord-americana. 

Regev-Yochay ha dit que malgrat que els investigadors han observat un augment en els anticossos entre les persones que van rebre una quarta dosi, el nivell d'anticossos necessaris per protegir contra la infecció d'òmicron "segurament és massa alt per a la vacuna, fins i tot si és una bona vacuna". Tot i això, ha dit que es van observar menys infeccions entre els que van rebre la vacuna, en comparació amb el grup de control. Ara per ara, segons constata la doctora, no hi ha diferència entre Pfizer i Moderna. 

"Crec que la decisió de permetre que la quarta vacuna arribi a les poblacions vulnerables, segurament és la correcta", ha dit. "Pot oferir cert benefici, però segurament no prou per a extrapolar-ho a tota la població", recull la CNN.

Quant val administrar una vacuna?

Precisament, aquesta pregunta és la que ha respost el Departament de Salut. El responsable de la Unitat d’Economia de la Salut de la Gerència Metropolitana Nord de l’ICS, Francesc López Seguí, ha desglossat aquest dimecres quin és el cost real de l'administració d'una vacuna contra el coronavirus i els factors que hi entren en joc. 

Posar una dosi de la vacuna contra la covid té un cost de gairebé 50 euros. Tal com es pot veure en la imatge el material fungible de la vacuna, és a dir, el contingut administrable, té un preu mitjà ponderat d'uns 13 euros, segons constata el Departament. El que fa incrementar-ne el cost són els costos de recursos humans, és a dir, la persona que l'administra, i també la infraestructura al voltant del moment d'administrar-la, és a dir, l'espai, que puja a uns 35 euros.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna / Efe