Les noves variants del coronavirus avancen i cada cop sembla més clar que caldrà revacunar la població amb una tercera dosi. Molts països veïns, com França, Alemanya i Regne Unit, ja han anunciat que començaran a fer-ho a partir del setembre i, tot i que el govern espanyol no s'ha pronunciat encara oficialment, es tracta d'una opció que es mira amb bons ulls.

La decisió encara està en l'aire, però la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja va assegurar que "tot apunta que hi haurà tercera dosi de reforç". En tot cas, ho supediten a l'evolució de la pandèmia.

Qui la rebria?

Darias no ha revelat quines persones rebran la dosi de reforç o quins col·lectius se'ls vacunarà cada any. No obstant això, pot ser una referència l'estratègia que s'està aplicant a la resta de països: vacunar la població major de 60 anys i a les persones immunodeprimides. Després, en tot cas, aniria la resta de la població, possiblement en el mateix ordre que la campanya de vacunació vigent.

Quan?

En aquest sentit encara hi ha interrogants, tot i que es preveu que sigui uns sis mesos després. Pfizer ha explicat que s'està duent a terme un assaig clínic per avaluar "la seguretat, la tolerabilitat i l'eficàcia" d'una dosi de reforç quan s'administra a persones que ja tenen les dues dosis prèvies a ¡almenys sis mesos abans. "Esperem publicar aviat dades més definitives i qualsevol actualització de la vacuna o reforç estaria subjecta a l'aprovació o autorització reglamentària", afirmen.

Pel que fa a Moderna, la companyia ja ha anunciat que serà necessària una tercera dosi de la vacuna abans de finals d'any a causa d’un increment de contagis provocat per la variant delta.

Astrazeneca és l'altre gran interrogant. Tot apunta que, com ja es dona l'opció, la tercera dosi seria de Pfizer i, per tant, amb uns tempos similars als qui han fet la pauta completa amb aquesta vacuna.

En total, ja són quasi una desena de països els que han aprovat tirar endavant amb la tercera dosi de la vacuna. Altres ho estan debatent i, en paral·lel a aquest plantejament, ja hi ha estats que han començat a adquirir dosis de reforç o que tenen contractes amb algunes farmacèutiques per als anys 2022 i 2023 per disposar de més vacunes (com és el cas de l'Estat espanyol).

coronavirus vacuna salut efe

EFE

L'OMS insta a ajornar la tercera dosi fins a vacunar els països més vulnerables

Qui està en contra d'aquesta tercera punxada és l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que aquesta mateixa setmana ha demanat una moratòria mundial a una tercera dosi, ja que encara hi ha països sense protecció.

"Entenem la preocupació dels governs de protegir les seves poblacions de la variant delta, però no podem acceptar que els països que ja han utilitzat la majoria dels subministraments de vacunes, utilitzin encara més, mentre que les poblacions més vulnerables del món segueixen sense protecció", ha assegurat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I és que, de 4.000 milions de vacunes administrades en l'àmbit global, més del 80% han anat a països d'ingressos alts i mitjans, que representen en conjunt menys de la meitat de la població mundial, ha precisat, per il·lustrar la desigualtat en l'accés a una de les intervencions vitals per aturar la pandèmia.

Imatge principal: Una vacuna contra la Covid / Sergi Alcàzar