La cinquena onada segueix collant el sistema sanitari. En un principi va començar ofegant l’Atenció Primària, però ara ja s’ha estès pels llits d’hospitals i les UCI. En les últimes 24h s’ha arribat als 307 ingressats a les UCI, on un de cada cinc pacients té 40 anys o menys. La mitjana d'edat en les unitats de cures intensives dels hospitals catalans és de 50 anys, menor en comparació a onades anteriors on la mitjana d'edat eren els 63 anys, segons ha recordat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a la Cadena SER.

També han augmentat els ingressos: 138 nous pacients per covid, en comparació amb els 118 nous que hi va haver la jornada anterior. D'aquesta manera, hi ha un total de 1.683 persones ingressades per coronavirus. La mortalitat, però, ha baixat lleugerament respecte al dia anterior, s'han registrat 7 defuncions. 

Tot plegat ens apropa a una situació de col·lapse, provocada per una resposta tardana a la nova onada. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va reconèixer en declaracions a RAC1 que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada de la covid-19 i ha augurat que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500, la qual cosa col·lapsaria les UCI.

Lleu descens 

Les dades epidemiològiques a Catalunya concatenen dies de pujades, però hi ha alguns indicadors que comencen a baixar. Un exemple és el risc de rebrot, el qual fa dies que registra baixades, molt petites, però constants. Actualment, se situa en 1.314 punts, lluny dels més de 1.600 punts que es registraven a principis de mes. La incidència acumulada a 14 dies (IA14), ha pujat lleugerament respecte al dia anterior i es troba en 1.187, 61 casos. Es tracta d'una xifra alta, però a poc a poc es va reduint. 

Un indicador epidemiològic que fa setmanes que puja és la mitjana d'edat. Des del principi de juliol, quan es trobava en una mitjana de 26 anys, no ha deixat de pujar i en l'actualitat la mitjana d'edat dels nous contagis és de 30 anys. També puja unes dècimes el percentatge de positivitat de les proves, un 20,61% en les darreres hores. En les últimes hores s'han registrat 4.072 nous contagis, una xifra menor que es deu al fet que durant el cap de setmana no es fan tants tests. 

Vacunació a bon ritme

Les bones notícies en aquesta cinquena onada del coronavirus es reben de la campanya de vacunació. L’administració de dosis segueix la seva tendència habitual. S’han administrat més segones dosis que primeres, 16.709 davant de 3.859, respectivament. Això respon a la voluntat de la Conselleria de Salut de prioritzar les segones dosis per tal que la població amb més risc compti amb la pauta completa. 

L’estratègia de prioritzar l’aplicació de segones dosis està donant grans resultats, ja que més del 50% de la població de Catalunya ja té la pauta de vacunació completa, un total de 4.039.064 catalans.

Sobre la taula es troba la possibilitat de seguir ampliant la població que pot accedir a la vacuna. En la seva entrevista a RAC1, Gemma Craywinckel també va tractar la possibilitat de vacunar els menors de 16 anys i va dir que "seria bo poder-los incorporar a partir de la tardor. Crec que al principi de l'escola, abans no podrem".

Toc de queda persistent 

Entre les noves mesures per a fer front a la cinquena onada de la covid-19 destaca la recuperació del toc de queda, en aquesta ocasió de la 1 a les 6 de la matinada. Segons Argimon, la mesura començarà a donar els seus fruits en una setmana. Tot i que reconeix que "per baixar la incidència haurem d'esperar més d'una, més de dues i més de tres". Un estiu amb toc de queda en alguns municipis catalans és un dels futurs més plausibles a Catalunya. El doctor Bonaventura Clotet ha assegurat a RAC1 que "ara per ara" imagina un estiu amb toc de queda. 

La restricció horària pretén alleugerir la pressió hospitalària, el principal foc en aquesta nova onada. El conseller de Salut ha recordat: "Sabem que, quan augmenten els contagis, als 8, 10 o 12 dies s'incrementa la pressió hospitalària. I tot i que actualment només ingressa l'1% dels contagiats, l'1% de molta gent també és molta gent". 

 

Imatge principal: UCI del Hospital del Mar. / Foto: Sergi Alcàzar