Les dades de la covid milloren dia rere dia i, com a conseqüència, les restriccions van caient poc a poc. Una de les properes que es preveu que desaparegui és la de l'obligatorietat de la mascareta als espais interiors. Es començaria per retirar-la a les escoles i, tal i com va assegurar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, entre tres setmanes i un mes després de retirar la mascareta en interiors a les escoles es generalitzarà a tota la població. El titular de Salut va defensar aquesta retirada "gradual". Les classes amb mascareta no han sigut fàcils, sobretot per a les més petites, i precisament aquest dimarts s'ha fet públic un estudi que assegura que no hi ha més contagis entre les nenes de 6 anys (que han de portar mascareta a l'escola) i les de 5 (que no l'han de dur obligatòriament).

 

L'estudi, realitzat per universitats i hospitals catalans, ha conclòs que la incidència de la covid va ser significativament menor a l'educació infantil que a l'educació primària; la mascareta obligatòria a les escoles només ho és a partir de primària (a partir de les nenes de 6 anys). Les nenes de 3 i 4 anys van mostrar resultats més baixos per a totes les variables epidemiològiques analitzades, mentre que les nenes d'11 anys van tenir els valors més alts. D'aquests resultats s'interpreta que l'obligatorietat de la mascareta a les escoles no s'ha associat amb una menor incidència de transmissió de la covid, cosa que suggereix, tal i com assegura l'estudi, "que aquesta intervenció no ha estat eficaç". En canvi, la dependència de l'edat va ser el factor més important per explicar el risc de transmissió de les nenes que van a l'escola.

Les autores del text han realitzat un estudi poblacional retrospectiu entre 599.314 nenes de 3 a 11 anys que cursen educació infantil (3-5 anys, sense mascareta obligatòria) i educació primària (6-11 anys, amb mascareta obligatòria) amb l'objectiu de calcular la incidència de la covid, les taxes d'atac secundari (SAR) i el nombre efectiu de reproducció (R*) per a cada curs durant el primer trimestre del curs 2021-2022, i analitzant les diferències entre nenes de 5 anys, sense mascareta, i nenes de 6 anys, amb mascareta.

Tot just fa un mes, el conseller d'Educació, Josep González Cambray, ja va demanar que, en funció de les decisions sanitàries es pugui retirar la mascareta a l'escola el més aviat possible. "És una decisió sanitària i al darrere també hi ha una legislació estatal i s'haurà de seguir la informació", va apuntar en declaracions al programa Cafè d'idees de RTVE. Cambray ja va avançar el com: "Primer començaríem pels patis i després dins les aules. Això voldria dir que la pandèmia està en un bon moment i ens permetria poder relacionar-nos de forma emocional sense mascaretes".