El Govern ha optat finalment per prorrogar el confinament comarcal uns dies més. Les dades epidemiològiques dels últims dies confirmen que l'obertura de Setmana Santa no ha comportat un increment dels contagis i tot fa preveure una millora en l'evolució de la pandèmia de la Covid-19, però la situació que presenten encara les unitats de cures intensives ha portat a optar per la precaució i esperar a veure si els indicadors dels pròxims dies confirmen una millora que permeti suavitzar certes restriccions. En aquest context, la pressió hospitalària millora lleugerament, amb un descens dels ingressats tant en planta com a les UCI.

És precisament la situació a les UCI el que més preocupa a les autoritats sanitàries. El Departament de Salut ha informat avui que hi ha 500 malalts crítics a les unitats de cures intensives, quinze menys que en el recompte anterior. Dilluns es va registrar el màxim de l'abril, amb 518, lluny dels 400 que hi havia el 23 de març. Aquesta elevada ocupació s'explica per la variant britànica. La situació també millora amb els ingressats en planta, on hi ha 1.672 pacients, 25 menys que en el recompte anterior. 

Els nous contagis, estables

Els nous contagis també es mantenen, una jornada més, sobre els dos mil, concretament 2.035 nous casos. Amb tot són inferiors als de dimecres (2.113), dimarts (2.112) i dilluns (2.462). Es va confirmant que les previsions més pessimistes sobre l'efecte Setmana Santa no s'han complert. Així, la taxa de positivitat va a la baixa. Ara el 6,94% de les proves d'antígens i PCR donen positiu, quan fa una setmana era el 7,82%. Salut ha informat avui de tres defuncions a causa de la Covid, i ja són 21.612 les morts pel coronavirus.

Igualment, els indicadors epidemiològics mantenen la tendència dels darrers dies, amb un increment lent, però constant. El risc de rebrot se situa en 360 punts, catorze més que el registre anterior, mentre que el risc de contagi (Rt) està en 1,39, quan en l'anterior recompte era d'1,35. Els epidemiòlegs esperen, això no obstant, que l'Rt pugui començar a baixar a partir del cap de setmana, una vegada han constatat que no s'està produint una explosió de casos després de l'obertura de les vacances de Setmana Santa.

La vacunació avança

En espera, un dia més, de saber què passa amb les persones que esperen la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca i amb la distribució de la de Janssen suspesa, la campanya de vacunació manté el seu ritme, i el 19,5% de la població de Catalunya ja està vacunada, el 6,5% amb la pauta completa. Segons el darrer informe facilitat per Salut, hi ha un total d'1.514.071 persones vacunades amb la primera dosi, 70.607 més que en el recompte anterior. 11.221 persones més han rebut la segona dosi i ja són 485.345 el total de persones amb la pauta completa.

El col·lectiu de 80 o més anys està avançat (el 94,7% ja té la primera dosi) i la meitat dels que tenen entre 60 i 65 anys també han rebut almenys una injecció (49,6), mentre que els registres són menors en les altres franges de població que es van començar a vacunar més tard: de 70 a 79 anys amb primera dosi (33,5%) i de 66 a 69 anys (19,8%).

Tercera dosi de Pfizer

En relació amb la vacuna de Pfizer, el conseller delegat de la farmacèutica, Albert Bourla, ha avançat que molt probablement caldrà una tercera dosi de la vacuna per garantir la immunitat contra la Covid-19, que s'hauria d'administrar dotze mesos després d'haver rebut les dues primeres dosis

En paral·lel, comença el debat sobre què podran fer o deixar de fer les comunitats autònomes un cop s'aixequi l'estat d'alarma, cosa que podria passar el 9 de maig. Així, el ministeri de Sanitat ha proposat que es prohibeixi fumar i vapejar a les terrasses de bars i restaurants malgrat que es mantingui la distància de seguretat. Això ja passa a Balears, Canàries, Cantàbria, País Valencià, Astúries i Aragó. 

 

Imatge principal, unitat de cures intensives a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / Efe