El govern espanyol estudia prohibir fumar a les terrasses dels bars i restaurants encara que hi hagi distància de seguretat. Així ho proposarà aquesta mateixa tarda el Ministeri de Sanitat a les comunitats en el debat de la comissió de Salut Pública. En aquests moments està prohibit fumar si no es garanteix la distància de dos metres entre clients però ara, segons ha avançat la Cadena SER, es vol prohibir malgrat que hi hagi prou espai entre persones.

De fet, fins a sis comunitats -Balears, Canàries, Cantàbria, País Valencià, Astúries i Aragó- ja havien pres aquesta decisió pel seu compte i, per tant, s'augura que, almenys, hi haurà sis vots a favor. Quedaria prohibit el consum del tabac, cigarret electrònic i pipa d'aigua.

Al document, el govern espanyol argumenta que "fumar tabac i consumir productes relacionats, emet aerosols que podrien contribuir a la transmissió de virus" i asseguren que es tracta d'una mesura que segueix "el principi de precaució" i que ajudaria a lluitar contra la pandèmia de la Covid.

fumar mascareta fum tabac cigarret terrassa coronavirus - efe

Imatge: Una persona fumant en una terrassa amb la màscara en la mà / EFE

Covid i aerosols

Els aerosols són partícules suspeses en a l'aire que poden ser transportats pel mateix. En el nostre dia a dia, i fora de l'àmbit sanitari, les emetem en parlar, cantar, cridar, a més d'en tossir o esternudar.

El Misteri es basa també en l'estudi de l'Institut Espanyol d'Investigació Infermera i l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) del Ministeri de Defensa, que va publicar un dels documents més complets i detallats sobre la transmissió del SARS-CoV-2 per aerosols. Després de mesos de recopilació d'informació, es conclou que "queda demostrat que el SARS-CoV-2 es transmet mitjançant aerosols que contenen virus viables generats per la persona infectada, especialment en espais tancats i malament ventilats".

L'estudi alerta que les partícules fines i ultrafines poden romandre en suspensió durant hores. "Cada vegada és més gran l'evidència referent a la transmissió del virus com a aerosol submicromètric; el virus es manté pogut ser mantingut viable i suspès, dispersant-se en funció dels corrents d'aire i l'ambient de l'entorn," apunten.

Imatge principal: Una terrassa amb clients fumant / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat