Alguns organismes han expressat els seus dubtes, com el mateix Consell d’Estat en un informe sol·licitat pel govern espanyol. També alguns socis de La Moncloa, com el lehendakari Íñigo Urkullu. Però Pedro Sánchez insistieix en la seva “intenció” de no prorrogar més l’estat d’alarma un cop decaigui, després de sis mesos, el pròxim 9 de maig. El president del govern espanyol ha defensat que hi ha “eines jurídiques” suficients per fer front a la nova etapa, situant el centre de decisió en el Consell Interterritorial. Si decau l'estat d'alarma, com està previst, les restriccions a la mobilitat i als drets fonamentals recauran en els govern autonòmics i en la interpretació que facin els diferents tribunals superiors de justícia

Primer va ser el Consell d’Estat, que va advertir el govern espanyol en un dictamen que no existeix un pla jurídic alternatiu a l'estat d'alarma perquè la legislació sanitària és massa “genèrica” i requereix de modificacions per poder fer front a pandèmies amb seguretat jurídica. Ahir s’hi va sumar el lehendakari Íñígo Urkullu, que va exigir una pròrroga, perquè "les comunitats autònomes hem de treballar amb les garanties jurídiques en l'aplicació de mesures per a intentar mitigar els efectes negatius de la pandèmia i frenar la transmissió comunitària". Aquest dimarts al Congrés s’han unit als recels i exigències la majoria de partits polítics, tant els aliats com els de l’oposició.

 

En la compareixença des de La Moncloa després del Consell de Ministres (per segona setmana consecutiva), Pedro Sánchez ha reiterat que el govern espanyol “treballa amb la intenció” que no hi hagi més pròrrogues quan expiri el termini del 9 de maig. Ha subratllat que hi ha “suficients garanties jurídiques” per a respondre a la pandèmia sense l’estat d’alarma. En aquest sentit, ha situat el “nucli de decisió” en el Consell Interterritorial de Salut, que reuneix la ministra de Sanitat i els consellers autonòmics. Ha remarcat que les seves decisions són “d’obligat compliment” com han deixat clar els tribunals davant dels recursos presentats.

A més a més, el president del govern espanyol ha assenyalat que el procés de vacunació “s’ha intensificat i s’intensificarà més” durant les pròximes setmanes, un fet que deixa un panorama completament diferent al del passat estiu. Com a dada, que s’estan posant “mig milió de dosis al dia”. Per altra banda, ha defensat com, durant aquests mesos, s’ha reforçat l’anomenada “cogovernança”. I ha conclòs sobre la controvèrsia jurídica: “Hi ha prou eines jurídiques per a respondre a aquest estadi de la pandèmia”.

Ahir va ser el lehendakari Íñigo Urkullu. Avui ha estat el PP qui ha insistit a demanar un "pla B jurídic”. També ho han demanat altres formacions al Congrés, com el PDeCAT, EH Bildu o Més Madrid, que reclamen més claredat després de les interpretacions judicials contradictòries viscudes l’estiu passat.