El Departament de Salut ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat per reiterar la petició de retirar les mascaretes en interiors, mantenint-les en entorns sanitaris i sociosanitaris i també al transport públic. En la missiva, enviada aquest dimarts, també explica que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no participarà en la reunió del Consell Interterritorial d'aquest dimecres, que podria abordar el tema, "perquè ha de ser al Parlament" i el mateix consell no permet la delegació. Salut ha dit que en cas que no es tracti la qüestió en aquest consell, demanarà que s'abordi la retirada de les mascaretes en l'entorn escolar en el marc de la Comissió Delegada de la covid del Govern.

Les mascaretes no estan a l'ordre del dia

Aquest dimecres es reuneix el Consell Interterritorial a Toledo amb el debat obert sobre la retirada de la mascareta en espais interiors. Després d'algun estira-i-arronsa, i malgrat que el pla inicial del Ministeri de Sanitat era que aquest dimecres en sortís una decisió definitiva per aprovar-la la setmana que ve al Consell de Ministres, finalment, el punt no apareix a l'ordre del dia. Tot i això, es creu que la ministra de Sanitat en podria parlar amb les comunitats. Ara bé, els experts de la Ponència d’Alertes han proposat estirar-ne l’obligatorietat algunes setmanes més.

Diversos mitjans, entre elsl RAC1, constaten que el document que han enviat tant al Ministeri com a les comunitats planteja començar a retirar-les després de Setmana Santa. Però amb matisos. D'aquesta manera, defensen fer-ho de forma progressiva i mantenir-les en espais com el transport públic i els espais sanitaris i sociosanitaris.

El món i el dia a dia sense mascaretes encara costa d'imaginar. Els experts també tindrien dubtes sobre què fer en llocs de feina. I de fet, proposen deixar com a recomanació portar-la en espais tancats amb poca ventilació i molta concentració de persones, com ara supermercats i teatres. A les escoles, però, sí que hi ha consens i coincideixen en eliminar-les completament. 

Govern espanyol vs. experts

A les portes de la Setmana Santa, l'Executiu de Pedro Sánchez volia treure l'obligació de dur mascareta abans d'aquestes celebracions; tanmateix, el criteri dels tècnics de Salut Pública és el contrari, ja que reclamen a Sanitat esperar que passi aquest primer període vacacional. Així ho va traslladar Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a un grup de correu electrònic on hi ha els experts autonòmics de la Ponència d'Alertes, que fa setmanes que treballen en un document per l'eliminació de les mascaretes. Simón hauria demanat si 15 dies era un termini adient per eliminar les mascaretes, però els experts van rebutjar de ple la idea. En aquest sentit, defensaven que desapareguessin després dels dies de festa. 

Nova variant de la covid

 L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de l'existència de XE, una nova variant de la covid-19 més contagiosa que òmicron. En l'informe setmanal publicat el passat 29 de març, explica que aquesta nova soca és una recombinació de la mateixa òmicron (BA.1) i de la variant BA.2 o òmicron sigil·losa. D'aquesta manera, "les estimacions inicials indiquen un avantatge de la taxa de creixement de la comunitat d'un 10% en comparació amb BA.2". Tanmateix, reconeix que la "troballa requereix una confirmació addicional". Es va detectar per primera vegada al Regne Unit el passat 19 de gener. Des d'aleshores, s'han detectat més de 600 casos de XE.

 

Imatge principal: paquets de mascaretes / Europa Press