Potser no s'ha acabat. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de l'existència de XE, una nova variant de la covid-19 més contagiosa que òmicron. En l'informe setmanal publicat el passat 29 de març, explica que aquesta nova soca és una recombinació de la mateixa òmicron (BA.1) i de la variant BA.2 o òmicron sigil·losa. D'aquesta manera, "les estimacions inicials indiquen un avantatge de la taxa de creixement de la comunitat d'un 10% en comparació amb BA.2". Tanmateix, reconeix que la "troballa requereix una confirmació addicional". Es va detectar per primera vegada al Regne Unit el passat 19 de gener. Des d'aleshores, s'han detectat més de 600 casos de XE.

L'agència considera que la nova soca pertany a la mateixa variant òmicron. Això serà així fins que, com a mínim, "es puguin informar de diferències significatives en la transmissió i les característiques de la malaltia, inclosa la gravetat". En aquest sentit, cal indicar que l'OMS també ha parlat d'una altra variant: la XD Pango, de la qual no hi ha "cap evidència nova" per associar-la amb una transmissibilitat més alta o resultats més greus. En qualsevol cas, l'OMS assegura que continua "monitorant i avaluant de prop el risc per a la salut públic associat a les variants recombinants, juntament amb altres variants del SARS-CoV-2 i proporcionarà actualitzacions a mesura que hi hagi més proves disponibles".

Tres escenaris

Just després de la publicació de l'esmentat informe, l'OMS va esbossar el passat 30 de març tres escenaris sobre la pandèmia. El més probable d'ells és que el coronavirus evolucioni, però que la malaltia perdi força per mor de l'alta immunitat de la població, sigui per la vacuna o per haver passat la infecció. "Poden ocórrer pics de casos i morts a mesura que la immunitat declina, el que requerirà reforços de vacunes periòdics per a les poblacions vulnerables", va dir en una roda de premsa el director general de l'agència, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Per una banda, el millor dels escenaris és que sorgeixin variants menys greus i no es necessitin nous reforços ni reformular les actuals vacunes; per una altra, el pitjor dels escenaris seria veure variants més agressives i molt transmissibles, el que provocaria una caiguda ràpida de la immunitat.

En la mateixa roda de premsa també es va fer evident el distanciament de l'OMS respecte de l'aixecament massiu de restriccions contra la covid-19, particularment a Europa. "Tenim totes les eines per posar aquesta pandèmia sota control: podem prevenir la seva transmissió amb mascaretes, distància social, higiene de mans i bona ventilació", va insistir Tedros. Per la seva banda, el director d'Emergències Sanitàries de l'agència, Mike Ryan, va opinar que els governs creuen que ha arribat el moment de traslladar la responsabilitat de la prevenció als ciutadans, però va advertir que l'augment de casos està posant sota pressió els sistemes de sanitat en alguns països europeus. Recordem que a l'estat espanyol es planteja eliminar les mascaretes en interiors un cop finalitzada la Setmana Santa.