Bèlgica ha decidit deixar d'administrar de manera temporal la vacuna de Janssen a les persones menors de 41 anys. El motiu ha estat la mort d'una dona que no arribava als 40 anys després de rebre la injecció monodosi del laboratori Johnson&Johnson.
Segons ha indicat l'agència de notícies belga, el govern del país espera una resposta de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), a la qual li ha demanat que expressi l'opinió al respecte.
Els ministres de Salut Pública (CIM) han considerat el cas "com un senyal important" i han demanat a l'EMA les conclusions concretes de la investigació sobre aquest cas i sobre qualsevol altre informe similar d'altres països. De la mateixa manera, també han sol·licitat si seria possible efectuar una anàlisi sobre els beneficis i riscos de la vacuna de Janssen en funció de l'edat. A l'espera d'aquests resultats, Bèlgica ha decidit administrar temporalment la injecció de Janssen exclusivament a la població general a partir dels 41 anys.
Mentrestant, les persones amb edats compreses entre els 18 i 40 anys a Bèlgica rebran les vacunes de Pfizer i Moderna (AstraZeneca està ja limitada als de 41 en endavant).
Fins ara, Bèlgica havia rebut al voltant de 40.000 vacunes de Janssen i el 80% de les dosis injectades les han rebut persones majors de 45 anys.
L'excepció, les persones sense llar i sense papers
Tanmateix, hi ha una excepció en l'aplicació d'aquesta mesura: se seguirà vacunant amb Janssen les persones sense llar o sense papers, fins i tot als menors de 41 anys. Aquests són els col·lectius que estaven rebent el vaccí en gran part.
La resta de casos reportats, als EUA
A principis del passat mes d'abril, la mateixa EMA va confirmar que investigaria quatre casos "greus" de trombosis estranyes en vacunats amb Janssen. Un d'aquests casos es va produir en un assaig clínic i els altres tres en ciutadans dels Estats Units que ja havien estat vacunats. En el text, es va concloure que les trombosis estranyes s'haurien de catalogar com a "efecte secundari infreqüent".
Quina és l'estratègia a Espanya?
A Espanya, la vacuna de Janssen es va començar a utilitzar en el grup de 70 a 79 anys i, posteriorment, en majors de 60, arran de la polèmica esmentada pels casos de trombosi lligats a les vacunes d'adenovirus desactivat. Aquesta és la mateixa tecnologia que utilitza la vacuna d'AstraZeneca. Finalment, el passat 11 de maig, els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats van decidir afegir una actualització del pla per fer possible que la de Janssen s'inoculi a persones d'entre 50 i 59 anys.
Per tant, Espanya no ha seguit el mateix ritme que Bèlgica i no ha vacunat amb Janssen els menors d'aquesta franja d'edat.
Els plans a la resta d'Europa
Alemanya ha decidit seguir la línia dels belgues i, segons van anunciar fa dues setmanes, s'ha alliberat l'accés a la vacuna en contra de Janssen per a tots els adults, una estratègia similar a la dels Països Baixos, on no hi ha límit d'edat per administrar Janssen.
Per contra, a França, només els majors de 55 anys poden rebre la injecció d'aquest fàrmac i Itàlia té el límit a la franja dels més grans de 60 anys.
Dinamarca suspèn Janssen
El cas de Dinamarca és semblant al de Bèlgica, però amb matisos. Aquest país va decidir a principis d'aquest mes retirar la vacuna desenvolupada per Janssen pels casos de trombes. Ara bé, per ara serà oferta de manera voluntària als joves. Segons van detallar en un comunicat, el motiu principal de la decisió ha estat el "bon control de l'epidèmia" al país i un "bon progrés de la campanya de vacunació amb altres vacunes". Segons ressaltaven, "els beneficis de vacunar amb Johnson & Johnson no superen les mesures amb risc d'efectes secundaris en els vacunats", recollia el 20minutos.
Imatge principal, vaccins de Janssen / EFE