El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, preveu que hi hagi immunitat de grup a Catalunya a la tardor. "El Nadal serà molt millor que aquest, el gruix de les persones susceptibles de vacunar-se ja s'hauran vacunat", ha dit en una entrevista al diari El Periódico, on també ha opinat que l'estiu també serà millor que el del 2020, però no encara com el del 2019.

Segons Argimon, una de les coses que pot millorar Catalunya és el rastreig, però no en quantitat de rastrejadors, sinó des del punt de vista organitzatiu. "El rastreig ha millorat, però li queda molt per millorar", ha apuntat. Sobre aquest Nadal, ha dit que "les coses haurien d'anar molt malament perquè no es mantingués" el pla aprovat pel Procicat.

Argimon també ha subratllat que és d'esperar que hi hagi un repunt per Nadal. De fet, les festes són el que més li preocupa ara mateix de la situació epidemiològica. El secretari de Salut Pública espera que l'Rt no es consolidi per sobre de l'1 en els propers dies, però ha indicat que és molt possible que passi per Nadal i també després. En aquest sentit, ha advertit que tancar la restauració "sempre està sobre la taula".

Increment d'ingressos

Aquest dissabte, Argimon deia que el Departament de Salut disposa de models que preveuen un increment d'ingressos hospitalaris de cara a les festes de Nadal i una tercera onada al mes de gener. Així ho va explicar l'expert al FAQS de TV3, on també va demanar "seny" a la ciutadania que haurà de decidir quines trobades són "necessàries" i quines no.

El secretari de Salut Pública també va admetre que existeixen "incongruències" als plans previstos per les festes. Per exemple, pel que fa al toc de queda que s'allargarà les nits de Nadal i Cap d'Any. "Es fa bàsicament per reduir la mobilitat i limitar la interacció" va explicar, "les dues dates fixades són excepcions".

Argimon va apel·lar a la responsabilitat individual de cada persona, recordant que pràcticament sempre parlen de "recomanacions". "El dia que passi la Covid-19, ens haurem de basar a recuperar drets i llibertats" va subratllar.

Els tests d'antígens

Preguntat pels tests d'antígens, va demanar molta "prudència", i va alertant del seu ús abans de les celebracions. "Nosaltres validem si la informació del fabricant és real. Un fals negatiu, amb vuit o nou persones, pot ser un problema seriós" va augurar, i va afegir que pot crear una falsa seguretat a les persones que se'l facin. "Quan ens contagiem és precisament amb la gent més pròxima, és aquí on tenim el problema" va assenyalar.