La ventilació de les aules per reduir el risc de contagi de la Covid-19 és una preocupació de pares i mestres. El fet que guanyi força la teoria de la transmissió del coronavirus a través d'aerosols, ha fet augmentar la preocupació. Que cal ventilar amb freqüència per evitar els contagis és sabut per tothom, però quantes vegades? Quant temps? Els científics ho tenen clar, i encara que hi ha moltes diferències segons el volum de l'aula, el nombre de nens i la seva edat, aconsellen ventilar una mitjana de cinc o sis vegades cada hora.

Obrir les finestres unes cinc vegades en una classe de cent metres quadrats, amb 25 estudiants d'entre 5-8 anys, per exemple, permet renovar 14 litres d'aire per persona i segon.

Eliminar partícules en suspensió

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l'Associació Mesura ha publicat una guia amb consells per evitar la propagació del virus a les escoles, que dona eines per determinar si les condicions de ventilació són les adequades. Ventilar permet substituir l'aire interior "potencialment contaminat", amb aire net de l'exterior, i en purificar s'eliminen les partícules en suspensió, que poden contenir el virus.

 

 

Les partícules o aerosols són exhalats pels nens al parlar, tossir, riure o cridar, romanen suspeses en l'aire i la seva acumulació pot provocar contagis. L'acumulació de partícules es pot reduir de diverses maneres: reduint la quantitat de nens a classe, mantenint silenci o parlant baix (elevar la veu o cridar eleva l'emissió de partícules 300 vegades), i utilitzant mascareta (ben ajustada).

L'exposició al virus també es pot reduir rebaixant el temps a classe, mantenint la distància interpersonal, i ventilant i purificant l'aire per eliminar la concentració del virus.

Com ventilar?

Els experts insisteixen que les activitats a l'aire lliure són sempre les més segures però, en cas que hagin de realitzar-se a l'interior d'una classe, aconsellen:

  • Mantenir una ventilació creuada, amb portes i finestres obertes simultàniament en costats oposats.
  • Fer servir equips extractors o impulsors individuals si la ventilació natural no és suficient.
  • En cas de disposar de sistemes centralitzats de ventilació, s'ha d'incrementar la taxa d'aire exterior i reduir la recirculació. Si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, cal purificar l'aire amb equips proveïts de filtres HEPA.


La solució pot ser una combinació d'opcions, per exemple, es pot combinar ventilació natural i purificació.

ventilar coronavirusEls consells per evitar contagis a les aules / CSIC

Com saber si ho fem bé 

Per avaluar si la ventilació triada és suficient, la guia descriu dos mètodes basats en mesures de diòxid de carboni (CO₂) que tenen com a finalitat determinar quantitativament la ventilació d'una classe. Hi ha aparells que ho mesuren. Encara que la guia es refereix a l'aula, les seves recomanacions són vàlides per a tota mena d'espais interiors com oficines i altres espais d'ús públic.

Els autors de la guia subratllen que en cap cas aquestes recomanacions substitueixen l'ús de les mascaretes, el manteniment de la distància i les mesures d'higiene, que segueixen sent les principals eines per evitar els contagis.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat