Quan s'utilitza un cosmètic, bé sigui una màscara, una crema o un exfoliant per primera vegada o amb certa freqüència, en ocasions pot provocar a la pell algun tipus de reacció. De vegades pot ser de tipus al·lèrgic o per l'acumulació de brutícia i greix als porus i una pitjor transpiració. Les més comunes són l'acne, la rosàcia o la mil·liària, aquestes últimes generalment per l'ús continuat.

El problema més habitual és l'enrogiment facial a la zona de la pell, encara que també pot desencadenar-se acne, sobretot amb alguns productes nous que no s'han emprovat anteriorment. De vegades, es tracta d'un problema de fons d'un altre tipus, bé sigui per estrès o per una qüestió hormonal, però el cosmètic pot causar algun tipus de reacció que tendeix a empitjorar les patologies de la pell.

Acné

Una altra afecció més comuna és la mil·liària, una erupció deguda a la calor que pot produir-se a causa de la suor acumulada, una cosa molt típica en els mesos d'estiu. Passa bastant, per exemple, amb l'ús continuat de les màscares, que produeixen una alteració local del microbioma de la pell, sotmetent-se a nivells elevats de CO2, més humitat, temperatures més altes i més bacteris i microorganismes de la boca i el sistema respiratori.

En altres casos se'n desencadena una de rosàcia, una malaltia inflamatòria crònica única que resulta de la disfunció de la barrera cutània, una resposta immune local hiperactiva i nervis hipersensibles al voltant dels vasos sanguinis que fan que s'eixamplin de manera persistent, la qual cosa resulta en un enrogiment facial crònic.

Si la reacció és important, el millor és anar a un especialista que prescrigui algun tipus de tractament recomanat. Però si es tracta d'una reacció lleu que no tingui cap mena de gravetat, aquests són alguns consells per prevenir els problemes.

Aplicar una crema emol·lient

La irritació és més comuna al llarg del pont del nas i les galtes centrals. Aplicar una crema emol·lient en aquesta zona augmenta la funció de barrera de la pell i proporciona lubricació. És bo que s'incloguin ingredients antiacne, com a retinol i nanosofre purificat.

Hidratants sense oli

Per a malalties com l'acne i la rosàcia, restaurar aquesta barrera de la pell és clau. Això significa aplicar una crema hidratant sense oli per humitejar la pell diverses vegades al dia. Els retinoides tòpics són ideals per aconseguir-ho.

Crema hidratant

Netejar i exfoliar amb freqüència

En els casos en els quals utilitzi una màscara, per exemple, en retirar-la cal netejar suaument i exfoliar el rostre, perquè s'ha produït una acumulació d'oli, cèl·lules mortes de la pell i altres rebutjos que poden ser irritants per a la pell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat