L'equipament tècnic d'una UCI és una feina extremadament complexa que requereix en condicions normals entre 30 i 40 dies, segons Carlos Rueda, el cap d'edificació del grup Agefred. Però les UCI que aquesta setmana ha posat en marxa aquesta empresa a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) a Sant Cugat, es va haver de fer en només 9 dies.

Un temps rècord, assegura l'especialista d'Agefred i responsable d'aquesta transformació d'emergència que ha obligat a treballar diàriament entre 40 i 50 persones. L'objectiu era aconseguir convertir el menjador de la Universitat de Sant Cugat en una UCI amb 68 llits; col·locar 92 llits a les aules de la facultat de medecina i 54 en els espais de simuladors que utilitzen els alumnes que, de sobte, s'han hagut de transformar-se en espais on els metges batallen contra un virus molt real. En total 200 llits.

El treball de l'equipament d'aire és fonamental per a aquesta transformació. En particular en aquelles UCI que han de disposar de pressió negativa, per impedir que els virus escapi a l'exterior. "Just el contrari que als quiròfans on sempre es treballa amb sobrepressió", explica Rueda.

Totes les UCI han estat equipades amb oxigen, aire, aire i buit, veu i dades, i wifi. El SEM s'ha encarregat d'instal·lar els respiradors, monitors i tota la resta d'equipaments necessaris.

Per poder treballar correctament, però, ha estat també necessari condicionar vestuaris per al personal i l'anomenat espai brut per eliminar els equipaments de protecció (EPI) contaminats després de l'ús, així com l'espai d'ordinadors i control.

Les UCI de la Universitat Internacional de Catalunya han començat a treballar aquesta setmana per descarregar de feina l'Hospital General de Catalunya.