La propagació del coronavirus ha posat de manifest la necessitat del material sanitari especialitzat per combatre el virus. Un clar exemple són els ventiladors. Fins fa poques setmanes gairebé no ens n'havíem plantejat la seva existència. Ara, però, es converteixen en un element indispensable per fer front al Covid-19. Sense anar més lluny, Catalunya disposarà, aproximadament, de 1.000 llits d'UCI. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dimarts. Segons ha detallat, uns 658 ingressos a l'UCI són per coronavirus i d'aquests 538 necessiten ventilació mecànica assistida.

Fins ara, se sap que el coronavirus provoca infeccions respiratòries que poden ser lleus o arribar a convertir-se o derivar en malalties pulmonars més greus. Per aquest motiu, els sistemes sanitaris de tot arreu estan demanant, cada vegada més, equips mèdics per mirar de combatre el virus. Sobretot, busquen ventiladors i monitors pulmonars. Però, què són exactament? Per a què serveixen?

El respirador és una màquina que ajuda al pacient per tal que aquest pugui respirar pel seu compte o bé perquè pugui tenir, amb l'ajuda artificial, la ventilació que necessita, segons expliquen els experts de la multinacional de tecnologia mèdica i seguretat Dräger. Tal com especifiquen, es fan servir en persones que no poden respirar per elles mateixes amb naturalitat. 

Aquests equips van connectats a un ordinador on es registren les dades necessàries per al personal mèdic. També compten amb alarmes i avisen quan hi ha algun error.

Els ventiladors tenen funcions com la ventilació d'alt rendiment, motorització de les funcions pulmonars, informació continua sobre la ventilació pulmonar, el suport a la presa de decisions clíniques i l'elecció dels tractaments més adequats adaptats a cada pacient. 

"Estem parlant d'equipaments imprescindibles per ajudar als pacients a exercir una acció tan essencial i mecànica com és el fet de respirar", explicava el managing director de Dräger Iberia, Dionisio Martínez de Velasco. "Estem fent servir tots els recursos humans i materials per tal de poder subministrar els equips en el termini més curt possible".

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món