La transmissió del coronavirus que prové de persones asimptomàtiques o sense símptomes encara és una "gran incògnita", es deia fa uns dies des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, l'epidemiòloga de l'OMS Maria van Kerkhove explicava que era "molt estrany" que les persones asimptomàtiques poguessin transmetre la malaltia. Però aquesta afirmació va aixecar polèmica i va haver d'explicar que s'havia basat en un conjunt petit d'estudis. Tal com recull la BBC, l'evidència suggereix que les persones amb símptomes són més infeccioses, però la malaltia es pot transmetre abans que es desenvolupin. 

I, tot i que algunes persones donen positiu sense símptomes, a hores d'ara encara no se sap quantes d'aquestes infecten d'altres. Van Kerkhove explicava que l'evidència que s'havia estat discutint provenia de països que havien dut a terme un "rastreig detallat de contactes". D'aquesta manera, després d'analitzar les investigacions de grups d'infeccions d'uns quants països on s'havia seguit un cas asimptomàtic, era "molt estrany" trobar infeccions secundàries entre els seus contactes. Malgrat tot, ella continuava dient que era "una gran pregunta oberta" en l'àmbit mundial. 

Les declaracions de l'epidemiòloga de l'OMS van aixecar polseguera. "És una qüestió realment complicada", va haver d'aclarir quan no havien passat ni 24 hores de les primeres declaracions. La conclusió final és que, "en realitat, encara no tenim aquesta resposta". Amb dades a la mà, els estudis als quals feia referència Van Kerkhove indiquen que prop del 16% de la població que va contraure el virus pot ser asimptomàtica. Tot i això, va reconèixer que altres estudis assenyalen que fins al 40% de la transmissió la poden provocar asimptomàtics. 

"Presimptomàtics"

Una persona que ha estat en contacte amb algú que hagi donat positiu per coronavirus cal que s'aïlli durant 14 dies encara que es trobi bé. Segons els experts, hi ha risc de transmetre la infecció a altres. De fet, un altre article de la mateixa cadena britànica feia referència al concepte dels "presimptomàtics", és a dir, un període que pot durar més d'una setmana i que consisteix, bàsicament, en el temps que passa abans que es comencin a tenir o manifestar símptomes, com per exemple la febre i la tos. S'ha descobert, de fet, que hi ha grans nivells de concentració en les secrecions respiratòries durant aquest espai.

Precisament per aquest motiu molts països han optat per confinar la població. Segons s'ha pogut saber fins ara, i encara amb moltes preguntes sense resoldre, la majoria de persones adquireixen anticossos una vegada s'han recuperat del coronavirus, fins i tot els que l'han passat sense símptomes. Ara bé, la durada d'aquests continua sent una incògnita.

Aquesta estratègia, però, no l'han seguida tots els països. Amb la intenció de fer que la majoria de la població tingués anticossos, alguns països com Suècia han apostat per no confinar la població i confiar en la responsabilitat individual i la immunitat de grup, és a dir, deixar que el virus es propagui fins que la majoria de la població estigui immunitzada. De fet, en el cas suec, un estudi revelava fa uns dies que només un 7,3% dels habitants d'Estocolm, la capital del país, haurien desenvolupat anticossos fins a finals d'abril, fet que genera certa inquietud en relació amb l'estratègia del país. L'estudi demostra que la taxa de mortalitat per càpita ha estat la més alta d'Europa durant set dies, fins el 19 de maig. En aquesta mateixa línia, tot i que amb confinament, l’estudi de seroprevalença que el govern espanyol va posar en marxa el 27 d’abril i que encara continua actiu, recollia que un 5,2% de la població espanyola tindria anticossos pel coronavirus.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram