Davant de la impossibilitat d'anar amb normalitat al metge, i les recomanacions dels centres sanitaris de no fer-ho llevat que sigui imprescindible per evitar l'expansió del coronavirus, entre molts pacients s'està estenent molt més que mai l'ús de la telemedicina. És a dir, les consultes mitjançant videotrucades amb els experts. A causa del confinament, moltes persones continuen amb el seu seguiment mèdic o realitzen noves consultes mitjançant les noves tecnologies, en la qual cosa està resultant un pas endavant molt important en aquest tipus de servei.

I, tot i que és cert que no es pot posar en un mateix pla una consulta presencial amb el metge amb aquests nous sistemes, està servint d'una gran ajuda, sobretot per als grups de risc, que reben una atenció professional sense ni tan sols sortir de casa.

Médico

I passa en la major part de països del món que estan vivint el confinament, que estan veient com tant per a la feina com per a la comunicació amb l'exterior, l'escola o la visita al metge, les noves tecnologies s'estan convertint un aliat de gran ajuda en aquests moments. Encara que més d'un està havent de fer un curs accelerat per entendre com funcionen.

El cert és que el sistema ve a satisfer una demanda de molts pacients que va molt més enllà de la crisi del coronavirus. Recentment, una enquesta realitzada per Cigna España concloïa que a sis de cada deu espanyols li agradaria fer un ús més freqüent de l'atenció mèdica a distància, sobretot en un moment com el d'ara en que els dispositius permeten una connectivitat més gran a tots els nivells.

L'estudi destaca que respecte a l'edat, les persones d'entre 35 i 44 anys són els que més ús farien d'aquest sistema, gairebé un 60%. Però no són els únics. Per a les persones més grans també és un mitjà molt atractiu per rebre atenció mèdica especialitzada, ja que els evita desplaçaments, encara que no sempre es poden realitzar.

La major part de les assegurances mèdiques privades estan en aquests moments oferint serveis de telemedicina als seus clients. Alguns mitjançant trucades i altres amb videotrucades. La Sanitat Pública també ha hagut d'adaptar-se sens dubte a aquest context en el qual s'ha restringit tant la mobilitat de la població. Aquest tipus de serveis estan avalats i no suposen cap problema per als pacients. El problema resideix en que moltes empreses estan creant apps per als mòbils que ofereixen serveis de telemedicina que no compten amb aquest suport i l'autenticitat dels quals es posa en dubte.

Màscara blava

En aquest sentit, cal ser molt previngut i evitar descarregar determinades apps de les quals es desconeix el seu origen i que animen a fer les persones un seguiment mèdic que no té per què tenir cap rigor científic i, en alguns casos, pot suposar fins a un risc per a la salut. Per això, cal anar amb compte amb tota la publicitat que ens està arribant en aquest sentit i fiar-se únicament d'aquelles aplicacions i programes que estiguin avalats bé per les autoritats sanitàries i les companyies de salut privades.