L'ansietat i la por de contagiar-se de coronavirus poden portar a experimentar amb fàrmacs. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que s'automedica i pren hidroxicloroquina per prevenir el virus. Segons explica ell mateix, no té símptomes i es fa tests diaris, però, a més, també pren aquest fàrmac. Un fàrmac que té eficàcia contra la malària però no s'ha demostrat que en tingui amb el coronavirus. Les mateixes autoritats del país han desaconsellat prendre-se'l per tractar la malaltia. 

No són les úniques. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha alertat que l'ús de la cloroquina i la hidroxicloroquina pot produir trastorns neuropsiquiàtrics com, per exemple, psicosi, intents de suïcidi o suïcidi consumat. 

A més, també han confirmat que en pacients que han pres hidroxicloroquina pel tractament del virus, també han desenvolupat trastorns de comportament.

Per què s'han fet servir?

La cloroquina s'ha fet servir durant molt temps per tractar la malària, reduir la febre i la inflamació. Tot i que podria ajudar a inhibir el virus de la Covid-19, ara per ara, no hi ha proves fefaents que ho demostrin. A més, es creu que els pacients que en prenguin podrien tenir danys als ronyons i fetge. 

"Necessitem assajos clínics aleatoris més importants i d'alta qualitat per avaluar-ne millor l'efectivitat", explica a la BBC Kome Gbinigie de la Universitat d'Oxford i autor d'un informe sobre proves antipalúdiques pel coronavirus. 

De fet, s'estan duent a terme més de 20 assajos als EUA, Regne Unit, Espanya i la Xina. Segons recull el mateix portal, als EUA s'estan fent diverses investigacions per veure si podria funcionar una combinació de medicaments que inclouen la cloroquina, hidroxicloroquina i un antibiòtic anomenat azitromicina, pel tractament de pacients amb Covid-19.

Quins països la fan servir?

A finals de març, l'Aministració de Drogues i Aliments dels EUA (FDA) va autoritzar-ne un "ús d'emergència" per a un nombre limitat de casos. De fet, la mateixa organització tampoc ha dit en cap moment que funcioni però en situacions específiques, els hospitals en poden sol·licitar-ne l'ús. La FDA adverteix, però, dels efectes col·laterals que pot tenir la cloroquina en diferents pacients. 

La BBC també recull que França i Índia en fan algun ús. Els dos països han advertit també dels efectes adversos. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram