Els símptomes del coronavirus i les conseqüències per a la salut les tenim tots més o menys clares. Però sembla que aquest virus presenta més problemes dels quals semblava al principi. Segons una investigació recent duta a terme pel Departament de Neurocirurgia de l'Hospital Muntanya Sinaí, als Estats Units, la COVID-19 és darrere de l'augment dels accidents cerebrovasculars greus en pacients menors de 50 anys. Pel que sembla, el virus pot causar malalties a través d'un procés de coagulació de la sang, perquè afecta desproporcionadament els vasos sanguinis grans.

No és el primer estudi que alerta sobre aquesta qüestió. La revista de l'Associació Mèdica Nord-Americana va publicar recentment una investigació en la qual alertava que des de la Xina s'havia observat a un alt índex de pacients registrats amb COVID –el 36% de 214– van tenir símptomes neurològics com la pèrdua d'olfacte, neuràlgies, convulsions i accidents cerebrovasculars.

Màscara BN

A Espanya, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) va publicar un informe en el qual assegurava que s'han detectat que les persones que pateixen la malaltia presenten més problemes a més dels respiratoris, concretament neurològics. A més de cefalees, dolors musculars o pèrdua de l'olfacte i el gust, també estan patint afectació del sistema nerviós central i perifèric. El problema, segons la SEN, és que no ha passat el temps necessari per realitzar una anàlisi en profunditat, per la qual cosa la freqüència i l'abast d'aquestes dades està encara per determinar.

El cert és que les dades de l'informe són sorprenents. Segons la informació obtinguda, les manifestacions neurològiques més freqüents de les persones infectades amb el coronavirus són síndrome confusional o encefalopatia lleu-moderada (28,3%), ictus (22,8%), anòsmia/hipòsmia (19,6%) i cefalees (14,1%). Estem parlant d'uns percentatges molt alts que han d'alertar d'una possible vinculació que pot portar problemes molt greus.

A això s'uneix que un recent article publicat en el New England Journal of Medicine, una de les revistes mèdiques més prestigioses del món, recull també un altre estudi dut a terme a França que posa de manifest que metges gals havien comprovat estudiant 58 pacients amb coronavirus, que la meitat d'ells mostraven símptomes de desorientació o agitació. En realitzar escàners cerebrals, van mostrar també que patien inflamació al cervell, la qual cosa podria estar provocant-los aquests símptomes.

Laboratori

Tot i que encara fa falta molta investigació sobre això, el cert és que cada vegada es posa més de manifest que el coronavirus pot provocar més malalties de les que es pensava al principi, quan es qualificava la malaltia com una simple grip.