Portugal conclou aquesta mitjanit el seu estat d'alarma amb un balanç que ascendeix a 1.023 morts i 25.190 infectats per coronavirus, tot i així, les autoritats insisteixen que el risc no ha desaparegut.

En les últimes 24 hores s'han registrat 16 morts més i 203 nous casos positius, que eleven la xifra a un total de 25.190 contagis.

En el dia d'avui són 855 les persones que segueixen hospitalitzades, de les quals 150 es troben en Unitats de Cures Intensives (UCI).

Amb aquestes dades, el país s'acomiadarà aquesta mitjanit de l'estat d'alarma i començarà la desescalada progressiva amb l'obertura de petits comerços, perruqueries, barberies i concessionaris, a partir de dilluns.

Una situació que provocarà un augment de contacte entre les persones, per la qual cosa "la probabilitat i el risc (de contagi) seran més grans", ha advertit en la roda de premsa diària la directora de la Direcció General de Salut, Graça Freitas.

Al costat d'ella ha comparegut també la ministra de Salut, Marta Temido, que ha fet referència a la polèmica commemoració de l'1 de maig a Lisboa, que va reunir prop de 800 persones convocades per la Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP).

El sindicat va marcar a terra la posició de cada assistent per complir les normes de distància social, però les imatges aèries de la plaça Alameda, en la qual es va commemorar la data, han provocat nombroses crítiques a les xarxes socials, tant de ciutadans com del líder de l'oposició, Rui Rio (PSD, centredreta) pel risc de contagi.

Temido afirma que Portugal va ser un bon exemple, i que les celebracions de l'1 de maig van transcórrer "de forma organitzada i pacífica".

Al marge d'aquesta qüestió, el Govern ha anunciat que donarà ajuts de fins a 5.000 euros a petites i microempreses perquè puguin realitzar les "inversions" necessàries per reobrir amb mesures de seguretat.