El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, lamenta les limitacions que té el seu departament en la gestió del coronavirus: "Ens van aplicar un 155 sanitari amb l'estat d'alarma, ens donen molta feina però no ens deixen decidir res". En to irònic, ha admès que l'únic que li queda al govern de la Generalitat és "trucar a la porta de Madrid i demanar per 'su señoría'". Pel que fa al futur més immediat, avisa: "Estem millor que fa quinze dies, però lluny de tornar a la normalitat si és que mai hi arribem a tornar".

Guix també ha avisat que la compra de tests massius no és la gran solució al problema del coronavirus: "Els tests no són la panacea", en declaracions a Rac1. Amb això, Guix argumenta que si una persona es fa la prova i dona negatiu no vol dir que al cap de 48 hores no pugui haver-se contagiat, i per tant prioritza, abans que els tests, la conscienciació de la persona: "El més important és mantenir les distàncies i prendre totes les precaucions higièniques".

Així doncs, en quin grau d'importància situa Guix la realització de proves massives per a tota la població? Respon: "Les proves no són un paradigma, hem d'analitzar-ho bé, perquè podem tenir positius sense capacitat d'infectar". I remet els resultats als estudis de població per segmentar-la i classificar-la d'acord amb els resultats, que Guix reparteix en tres caixes: aquells que encara no han patit la Covid-19, un segon grup que són els qui actualment s'estan tractant o curant, i els recuperats. És en aquest darrer sector on assegura que més estudis sobre l'evolució de la malaltia es poden arribar a extreure.

Fa dies que sentim parlar de les mesures de precaució, però algunes encara no estan detallades ni s'especifiquen de forma obligatòria, com l'ús de les mascaretes. El secretari de Salut Pública aposta per fer-ne un ús de compliment obligat en el transport públic. Pel que fa a les distàncies, admet diferenciacions: "El metre i mig en condicions normals, i si és durant la pràctica de l'esport, on les respiracions són més profundes i per tant els rajos emesos per la boca són més forts, es recomana mantenir de dos a tres metres de separació".