La Generalitat ha elaborat un protocol amb recomanacions sobre com gaudir de la platja en el desconfinament pel coronavirus, que insta els ajuntaments a calcular la capacitat màxima permesa i a limitar temporalment si cal, a més de garantir l'ús responsable d'aquests espais.

La Secretaria d'Agenda Urbana i Territori de la Generalitat ha aprovat aquest dissabte aquest protocol, que pretén facilitar la gestió de l'ús de les platges i els serveis que s'associen a elles amb l'objectiu de prevenir la propagació de la Covid-19.

En un comunicat, el departament de Territori ha dit que el protocol va adreçat als ajuntaments de costa i als ciutadans que vulguin gaudir de les platges durant les fases 1 i 2 del desconfinament.

Les platges durant la fase 1

En el cas de la fase 1, el document recull la prohibició de banyar-se i quedar-se a la platja amb fins recreatius, mentre que estan permeses les terrasses a l'aire lliure als passejos marítims i els xiringuitos, limitant el nombre de taules al 50% de les que existien l'any anterior i amb una ocupació màxima de 10 persones.

Les platges durant la fase 2 

Pel que fa a les platges dels municipis que ja estan en fase 2, des Calafell fins a Alcanar, la Generalitat recomana que s'abstinguin d'anar a aquests espais a tot aquell que presenti símptomes de Covid-19 o els seus contactes, així com els que estan en quarantena.

En aquesta fase, l'obertura dels xiringuitos i les terrasses a l'aire lliure als passejos es farà limitant al 50% el nombre de taules permeses, amb una ocupació màxima de 10 persones. 

Mesures específiques pels ajuntaments costaners

A més, demana als ciutadans que segueixin les mesures higièniques habituals per prevenir el coronavirus i respectin la distància de seguretat de 2 metres, tant entre els banyistes com entre les tovalloles o les hamaques, excepte en els casos d'aquells que vagin en grup i que poden arribar a ser 15.

El protocol compta amb recomanacions específiques per als ajuntaments costaners, als quals s'insta, per exemple, a calcular l'aforament màxim permès a cada platja, en funció de la seva superfície i tenint en compte que cada banyista ha d'ocupar uns 4 metres quadrats.

En el cas de les platges amb una afluència molt elevada, es recomana que aquestes siguin dividides per zones i que es limiti l'estada a un màxim de temps, així com es podrà també controlar l'accés als aparcaments.

Els consistoris també haurien de procurar que les platges estiguin organitzades de manera que puguin ser utilitzades de manera equitativa per tots els col·lectius, amb especial cura perquè hi puguin accedir i gaudir d'aquests espais els nens, les persones amb limitacions, de la tercera edat i les famílies.

A més, el protocol demana als consistoris que "procurin" que els banyistes facin un ús responsable de les platges, així com que "vetllin" perquè la pràctica esportiva i d'esbarjo es dugui a terme sense contacte físic, mantenint la distància de seguretat.

També seran els encarregats de recordar les normes d'higiene als ciutadans a través de senyals i cartells informatius visibles o missatges de megafonia, havent d'instar a abandonar les instal·lacions davant de qualsevol símptoma de Covid-19.

Al mateix temps, es demana als ajuntaments que s'assegurin de la bona neteja i desinfecció de les instal·lacions i que els responsables de negocis com les motos aquàtiques facin el mateix amb el seu material, mentre que els socorristes i el personal de salvament ha de comptar amb el material individual de protecció adequat.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram