El govern espanyol, a partir d'aquest diumenge, podrà geolocalitzar a través del mòbil a tots els ciutadans, encara que, vorejant la frontera dels drets fonamentals.

L'executiu espanyol ha aprovat aquesta norma per fer front al coronavirus. Segons explica el diari El País, el Ministeri d'Afers Econòmics dirigit per Nadia Calviño i, en concret, la secretaria d'estat de digitalització i intel·ligència artificial, ha aprovat una norma que autoritza el desenvolupament d'una aplicació pel telèfon mòbil que permeti a les autoritats sanitàries comprovar si una persona està dins de la comunitat autònoma que declara estar. 

Així consta en una ordre ministerial publicada el 28 de març al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en què s'atribueix a ministeri de Sanitat una sèrie de prerrogatives per poder controlar millor l'expansió de la Covid-19.

L'estudi cobrirà tot el territori nacional, dividint Espanya en unes 3.200 àrees de mobilitat, que identifiquen agrupacions de població d'entre 5.000 i 50.000 habitants. Les dades de posició analitzades permetran tenir una mostra de 40 milions de telèfons mòbils a tot Espanya.

No obstant això, ni el Ministeri d'Economia ni el de Sanitat han fet cap referència sobre que l'aplicació mòbil pugui controlar la veracitat de les dades d'ubicació dels ciutadans durant el confinament, una prerrogativa que pot xocar amb la Llei de Protecció de Dades.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat