El govern espanyol geolocalitzarà els ciutadans al llarg dels dies en què ha estat vigent l'estat d'alarma per coronavirus, així com en els dies previs, quan el contagi per coronavirus va començar a generalitzar-se. Ho farà gràcies a les dades que ofereixin les diferents operadores de telefonia mòbil.

Segons ho assenyala una ordre publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), l'Institut Nacional d'Estadística geolocalitzarà els telèfons mòbils, i la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital elaborarà un informe a partir d'aquests moviments per determinar les principals vies de contagi del coronavirus i dissenyar un model de lluita eficaç contra ell.

App del Ministeri de Sanitat

El Ministeri de Sanitat té previst posar en marxa una app que "permetrà a l'usuari fer una autoavaluació partint dels símptomes mèdics que comuniqui, sobre la probabilitat que estigui infectat pel Covid-19, oferir informació a l'usuari sobre el virus i proporcionar-li consells pràctics i recomanacions d'accions que ha de seguir segons l'avaluació", segons recull el BOE. Aquesta aplicació és similar a la que va posar en marxa el 18 de març el Departament de Salut sobre el coronavirus.

Davant d'aquestes mesures, el diputat de Bildu, Jon Iñarritu, ha demanat a través de Twitter una explicació.

La mesura és similar a la que ja va fer l'Institut Nacional d'Estadística per estudiar la mobilitat dels ciutadans, amb el permís de les operadores, però no dels usuaris. L'INE, davant de les crítiques per la iniciativa, va assegurar que les dades eren totalment anònimes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat