Com a mínim fins a finals d'aquesta setmana no es podrà començar a comprovar quin és l'efecte de les mesures empreses pel govern espanyol per "guanyar el virus", en paraules del mateix Pedro Sánchez i els seus ministres. De moment, la maleïda corba no para de créixer. Tant, que Espanya supera ja la Xina en nombre de morts i se situa com a segon país del món en mortalitat pel Covid-19, només per darrere d'Itàlia. L'últim balanç de dades que ha facilitat el ministeri aquest dimecres al matí suma 738 nous morts, cosa que eleva la xifra a 3.434. Els malalts que s'han pogut confirmar a través de les proves de Covid-19 també segueixen disparant-se i ja arriben a 47.610, 7.937 més en només 24 hores. 

WhatsApp Image 2020 03 25 at 11.35.55

Si bé la Xina, l'origen de la pandèmia, és el país amb més casos confirmats, més de 80.000, el recompte de morts és de 3.281. En el cas de l'Estat espanyol, és sabut que la dada oficial de contagis és molt menor de la real, ja que els tests no es fan encara de manera generalitzada. Això explicaria per què s'ha superat la mortalitat xinesa amb —oficialment— la meitat d'infectats. 

Proporcionalment, entre ahir i avui la mortalitat per coronavirus ha crescut a Espanya un 27%, mentre que els contagiats confirmats han pujat un 20%. En qualsevol cas, en relació al nombre total de malalts diagnosticats, el percentatge de morts de les últimes 24 hores representa un 1,55%. Més dramàtica és la dada si ens fixem en el còmput total: el 7% dels contagiats des de l'inici de la pandèmia han mort. Amb tot, cal tenir en compte que aquest percentatge de letalitat caldria relativitzar-lo, ja que cal assumir que el nombre de detectats és molt inferior als contagis reals. 

L'esperança: 1.573 curats en 24 hores

Com cada dia, l'esperança la trobem a la darrera columna del quadre que actualitza cada dia el ministeri de Sanitat, la que calcula el total de pacients de coronavirus que han superat la malaltia. Des d'ahir, han estat 1.573 persones les que s'han curat. La xifra total de malalts recuperats des que va arribar l'epidèmia és de 5.367.

A l'altre costat de la balança, segueix preocupant l'allau d'ingressos a l'UCI. 530 positius més han hagut de ser hospitalitzats a les zones de crítics. Això vol dir que ja hi ha més de 3.100 llits ocupats ara mateix per malalts greus de coronavirus. I aquesta és la dada que tensiona el sistema sanitari, que compta amb uns 5.000 llits en total. Les comunitats autònomes s'afanyen per ampliar espais. Catalunya, per exemple, ja ha anunciat que preveu triplicar els llits d'UCI a finals de setmana vinent. 

Madrid, el gran focus; Catalunya viu un boom

Seguint la tònica de l'última setmana i mitja, el principal focus és la Comunitat de Madrid, on la taxa de mortalitat és més alta. Allà s'hi continuen concentrant més de la meitat de les defuncions per Covid-19, el 53%. Amb tot, en les darreres hores Catalunya ha experimentat un boom important.Gairebé s'ha doblat el nombre de persones que han perdut la vida, i ja en són més de mig miler. 

Quan Pedro Sánchez va decidir decretar l'estat d'alarma, ara fa dotze dies, hi havia a Espanya 5.753 casos diagnosticats de coronavirus i havien mort 136 persones. En una setmana i mitja, les víctimes mortals s'han multiplicat per 22. El primer positiu va detectar-se a Espanya fa set setmanes, l'1 de febrer, a la Gomera. No va ser fins 24 dies després que va confirmar-se el primer cas a Catalunya, just avui fa un mes exacte