Espanya ja té 2.002 casos de coronavirus. Així ho ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, aquest dimecres. Segons ha informat, el 50% d'aquests casos són a la Comunitat de Madrid. De fet, entre 4 comunitats –Comunitat de Madrid, País Basc, La Rioja i Castella i Lleó– sumen el 78% dels infectats pel virus. 

Malgrat que la resta de comunitats concentren el 22% restant, Simón ha demanat no abaixar la guàrdia. "Han d'estar en alerta", ha exposat.

Les dades també recullen els ja 47 morts pel virus i els 126 casos que es troben ingressats a la UCI, 102 dels quals són a Madrid. 

S'esperen més altes

Per altra banda, Simón ha informat de les 136 altes de pacients conegudes. "Tindrem notificacions d'un increment important del número d'altes. Això és important perquè el número de casos actius, susceptibles de transmetre el virus, tot i que s'incrementa per un costat disminueix per l'altre". Ara bé, també demana prudència perquè en qualsevol epidèmia "hi ha petites pujades i baixades" i les dades han de valorar-se quan hi hagi dies que permetin avaluar tendències. 

D'aquesta manera, sobre les mesures que s'han pres en les zones de risc més elevat s'ha subratllat que l'objectiu és el de "reduir la transmissió i sobretot reduir l'impacte en grups de risc". Precisament per això, s'ha paralitzat a Madrid l'activitat educativa. "En els llocs on l'increment ha estat molt ràpid, com a Madrid, els serveis assistencials estan responent, però sota un estrés important". 

Els efectes colaterals del coronavirus

Simón també ha posat èmfasi en els efectes colaterals que està provocant el coronavirus com per exemple, el teletreball, la suspensió de les classes o les reduccions en l'ús del transport públic. "Tot això junt hauria de tenir un impacte important o visible en la transmissió de la malaltia i producció de nous casos". 

"Hem de fer un esforç tota la societat per intentar que les mesures que s'han proposat s'implementin correctament", ha manifestat. "No s'està bloquejant el país, no s'està prohibint la mobilitat, però sí que es demana responsabilitat". D'aquesta manera, ha subratllat que "en aquesta lluita hi som tots".

Per altra banda, Simón també ha volgut deixar clar que cal esperar que passin els 14 dies d'implementació de mesures especials. Així, passat aquest temps, es revisarà la situació.

Segons ha explicat, l'epidèmia podria donar-se per controlada, com a mínim, en un o dos mesos. I en tres o quatre en els pitjors dels casos.