En estat d'alarma pel coronavirus però amb els vagons plens. Així s'ha llevat aquest dilluns el metro de Barcelona. Per evitar que es repeteixin les imatges d'alta concentració de persones per anar a treballar, a partir d'aquest dimarts s'augmentarà l'oferta a les línies amb més afluència, bàsicament la 1 i la 5. 

Tenint en compte el personal disponible, el servei que s'ofereix des d'aquest dilluns oscil·la entre un 65% i un 75% del que sol ser un dia feiner. Segons explica TMB, s'ha produït "un fenomen inesperat que ha desplaçat el comportament de la demanda, avançant l'hora punta una hora en relació al que és habitual", que acostuma a ser a partir de les 7 del matí. Això ha fet que entre les 6 i les 7 del matí, sobretot a les línies blava i vermella, hagin coincidit molts viatgers al mateix temps, en una franja que normalment es considera hora vall i que, per tant, té una freqüència de pas menor. 

El Govern ha establert que el transport públic ha de funcionar complint la ràtio d'omplir només un terç de la seva capacitat, com a mesura preventiva per evitar la propagació del Covid-19. De moment no s'estan realitzant controls als accessos, però no es descarta que s'acabin fent per poder regular millor l'afluència de passatgers. 

En qualsevol cas, des de TMB s'insisteix a demanar als usuaris que només es desplacin si és del tot imprescindible i que, en cas que no tinguin més remei que fer servir el metro, cal que es distribueixin al llarg del tren per evitar acumulacions. En aquest sentit, es recorda que els vagons centrals són els que acostumen a anar més buits. 

Sigui com sigui, TMB ha registrat una disminució generalitzada de passatgers. La reducció ha estat d'un 49% entre les 6 i les 7, d'un 73% entre les 7 i les 8 i d'un 81% a partir de llavors. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat