El cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat aquest dimarts a El món a RAC1 que “ens estem relaxant, potser massa" i que els efectes d’un possible contagi de coronavirus en la revetlla es veurien "a partir d’entre 5 i 14 dies". 

Segons l’epidemiòleg, la probabilitat que el virus circuli és baixa si mantenim la distància, utilitzem mascareta i ens rentem les mans. Trilla ha destacat que la càrrega viral és baixa perquè “ens hem tancat durant 2-3 mesos” i ha incidit en la responsabilitat individual: “Si un local no marca la distància, és el client qui ha d’intentar mantenir-la”.

Pel que fa als rebrots, ens hi “hem d’anar acostumant, no han de suposar un senyal d’alerta”. “Mentre els rebrots no siguin de molta extensió, el sistema està preparat”, ha explicat.

La majoria de casos són lleus

Trilla, que no sap si el coronavirus és estacional, ha afirmat que la humitat no “és bona per a la transmissió”. Tanmateix, avui en dia s’estan detectant “casos amb símptomes que no necessàriament evolucionen a greus” i que probablement “més del 80% dels casos són lleus”.

Respecte a l’arribada de turistes, el cap de medicina preventiva ha assegurat que “si es comporten, no hi ha d’haver problema”.

Segons Trilla, “si la cosa no canvia, a la tardor i a finals d’any, el virus de la grip tornarà”. “La mascareta també ajuda a prevenir la grip”, ha conclòs.