Les mesures de distanciament social, tancament d'establiments i prohibició de mobilitat per frenar la propagació del coronavirus han salvat, fins ara, 59.000 vides en onze països europeus. Així es deprèn de l'estudi dels experts de l'Imperial College de Londres, que concreta que el confinament a Espanya ha evitat 16.000 morts. 

L'informe suggereix que entre un total de 43 de milions de persones s'ha infectat del virus fins el 28 de març a Europa. Si fem la proporció del total de la població d'aquests països, la taxa de positius ronda l’11,4%. Els països que s'han analitzat per calcular l'efectivitat de les mesures són Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, Espanya, Suècia, Suïssa I el Regne Unit.

Tenint sempre en compte que no a tots els ciutadans amb símptomes se'ls ha fet la prova- i que per tant els casos positius no són exactes i pot haver-hi marge d'error- els experts quantifiquen que les intervencions contra la propagació del virus han salvat 38.000 morts a Itàlia i 2.600 a França. Al Regne Unit, que es troba en un estadi anterior de la pandèmia, calculen que les mesures han aconseguit salvar 370 vides. En els països on el brot té menys afectació, aquestes xifres són molt inferiors. A Noruega, l’equip calcula que s’han salvat menys de deu vides, mentre que Dinamarca s'han evitat 69 víctimes mortals. 

"Tot i que el nombre de morts continua augmentant, les dades ens permeten concloure que les dràstiques mesures dels governs europeus han salvat vides provocant un descens del nombre de noves infeccions cada dia", han dit el doctor Seth Flaxman, expert en aprenentatge de màquines estadístiques a Imperial.

Espanya, el percentatge d'infectats més alt

L'estudi certifica que Espanya té el "percentatge d'atac" del coronavirus més alt a Europa . Segons l'anàlisi, el 15% de la població s'hauria contagiat del virus fins el mes de març. Segueix l'Estat Itàlia, amb el 9,8% de la població afectada. A l'altre extrem del rànquing hi ha Noruega i Alemanya, que tenen els índexs d'infecció més baixos amb 0,41 al 0,7 per cent respectivament. Al Regne Unit, l'estudi estima que només el 2,7 per cent de la població ha estat infectada. 

Els investigadors que han elaborat l'estudi adverteixen que el virus pot saturar els sistemes sanitaris més avançats si no es mantenen aquestes mesures per frenar la propagació. Estimen que entre el 50% i el 80% de la població mundial pot infectar-se i recalquen que "la majoria de la gent es recupera, fins i tot després de patir símptomes greus". El temps mitjà entre els primers símptomes i la mort d'un pacient és de 17,8 dies, mentre que els pacients que es recuperen triguen una mitjana de 22,6 dies a rebre l'alta.

Pots llegir l'estudi complet a continuació:

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat