L'estiu ha arribat, i amb ell les altes temperatures, una circumstància davant la qual cal prendre precaucions amb els més petits. Els nadons i els nens són molt sensibles a patir danys per estar exposats a les altes temperatures sense cura, per la qual cosa és important prevenir, detectar i tractar a temps les possibles afectacions.

El cop de calor es produeix quan, com a conseqüència dels molts graus en l'ambient, la persona perd líquid i és víctima d'una deshidratació severa. El cos pateix importants pèrdues d'aigua i té dificultats per regular la seva temperatura pels mecanismes habituals com la sudoració. Els principals símptomes són els marejos, la visió borrosa, nàusees, dificultat per respirar o taquicàrdies.

Tal com explica la doctora Marta de Quixano, Cap del Servei de Pediatria de l'Hospital El Pilar del Grupo Quirónsalud, cal estar molt alerta amb aquests símptomes, especialment en períodes d'onades de calor com els que s'estan vivint aquest mes. L'experta aconsella que davant de la més mínima sospita que un nen ha patit o pot estar patint un cop de calor, "hem de sol·licitar assistència sanitària de manera immediata i provar de baixar la seva temperatura corporal amb mesures com beure aigua, ventilar la zona on es trobi, retirar-lo de l'exposició solar directa".

Quines mesures podem prendre per evitar un cop de calor?

 

En primer lloc, el més important és no exposar als nens massa temps al sol directe ni durant les hores centrals del dia. És aconsellable alternar sol i ombra i evitar directament el sol des de les 12 a les 16 hores. La roba és un altre dels factors determinants: millor de cotó i de colors clars. A més, cal utilitzar gorres, barrets i para-sols quan es trobin sota la seva exposició directa.

La doctora Marta de Quixano també recomana mantenir hidratats els més petits durant tot el dia. Els infants han de beure més aigua i és un error molt comú esperar que ells la demanin perquè tenen set, ja que aquesta sensació és ja un símptoma d'alerta del nostre organisme per indicar-nos que la deshidratació ha començat.

Especialment, cal anar amb compte els primers dies de les onades de calor sobtades, ja que l'organisme necessita un període per acostumar-se a la temperatura. Si d'un dia a l'altre augmenta ràpidament la temperatura de l'exterior, augmenta el risc patir un cop de calor. També cal tenir en compte que patir un cop de calor ens fa més sensibles a les condicions caloroses durant més o menys una setmana després, per la qual cosa caldrà evitar especialment les situacions de risc.

Aquests consells de la doctora Marta de Quixano ens ajudaran a prevenir, detectar i tractar a temps els cops de calor habituals en aquest període de l'any entre els més petits. L'especialista recorda que "els casos més greus passen quan, fins i tot estant amb algun símptoma, no hem pres les mesures necessàries", per la qual cosa cal estar en constant alerta per evitar el temut cop de calor.