El debat sobre els sopars d'empresa és intens i encara dura. Després de les recomanacions de Salut d'evitar-los, què ha passat amb les reserves? I amb les celebracions de Nadal? Tot i que la incertesa regna al sector per l'augment de contagis i l'obligació de disposar de passaport covid per accedir a qualsevol espai tancat, els comensals segueixen apostant per la gastronomia de cara a aquestes festes. Segons un estudi realitzat a Barcelona per TheFork, una app de reserves, el 91% dels comensals tenen pensat celebrar algun dinar o sopar de grup durant aquestes dates i un 54% ho farà en un restaurant, sempre que les circumstàncies ho permetin. Tot i les precaucions dels comensals davant l'augment de casos, de moment les cancel·lacions registrades a Barcelona per la plataforma no han experimentat un creixement significatiu, tan sols un +1,5% si ho comparem amb el mateix període del 2019. Per la seva part, el sector manté certa cautela i encara que està pendent en tot moment de l'evolució de la pandèmia espera superar el 70% d'ocupació en aquesta recta final de l'any.

Tres àpats, cuina mediterrània i un pressupost de 25 a 50 euros

Amb un ull posat a l'evolució de la pandèmia, els barcelonins també planegen poder celebrar l'arribada de les festes nadalenques amb els seus éssers estimats. Segons un recent estudi de TheFork sobre “Plans Gastronòmics per a aquest Nadal”, el 62% dels habitants de Barcelona tenen previst celebrar entre 1 i 3 dinars de grup, un 26% celebrarà entre 3 i 5 i un 12%, més de 5. Cal destacar que, en aquest tipus d'esdeveniments, el 87% dels comensals ho celebrarà amb família, el 65% el combinarà també amb trobades amics, mentre que només un 43% ho farà, a més, amb companys de feina.

Pel que fa a què prefereixen menjar, el 54% dels comensals prefereixen optar per un menú especial per a grups, en restaurants de cuina mediterrània com a primera opció, ja que consideren que li agrada a tothom. Tan sols un 30% dels comensals prefereixen innovar per a aquest tipus de celebracions, sempre deixant-se guiar principalment per la relació qualitat-preu (76%) i per les opinions (63%)

Per a aquestes reserves de grup, el pressupost mitjà destinat és, per al 59% dels enquestats de Barcelona, ​​entre 25€ i 50€. Un import que serà el mateix que el 2020 per al 62% dels comensals, mentre que el 27% assenyala que compta amb un pressupost superior al de l'any passat.

Sopars d'empresa per Nadal (?)

Pel que fa al nombre de comensals, la majoria dels enquestats opten per la prudència i el 49% afirmen que en les celebracions seran grups de màxim 10 persones. I és que, malgrat que un 57% desitgen tornar als grups nombrosos abans de la pandèmia, el cert és que un 43% prefereix mantenir grups reduïts per precaució. Això sí, les reserves s'anticipen i es fan amb més de 2 setmanes d'antelació (davant de les 8h habituals).

El que sí que sembla continuar sent una incertesa són els sopars d'empresa, ja que encara un 41% no saben si es realitzarà alguna vetllada a la seva companyia i tan sols un 32% assegura que sí que celebraran aquestes dates, davant d'un 27% que ja poden afirmar que aquest any no tindran cap mena d'esdeveniment a la seva empresa.

Què diu el Gremi de Restauració?

El Gremi de Restauració de Barcelona ha presentat per segon any consecutiu un anunci de Nadal per afavorir el sector i animar els ciutadans a celebrar algun dels àpats típics d'aquestes festes als restaurants i bars. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha reconegut que les xifres estan lluny d'abans de la pandèmia –al 60% en comparació amb el Nadal del 2019- però preveu que la campanya d'enguany serà molt millor que la de l'any passat gràcies al 75% de la població vacunada i a la posada en marxa del passaport covid. De fet, Pallarols s'ha mostrat optimista i ha parlat de poques cancel·lacions de sopars d'empresa, tot i la recomanació de Salut de no celebrar-los. "El gruix de reserves es mantenen i es mantindran".

 

 

Imatge principal: una dona agafa el seu plat, en un dinar en grup / Unsplash