Les conseqüències negatives del consum elevat de televisió per part dels nens ha estat estudiat per la ciència en nombroses ocasions. Però les investigacions que analitzen l'impacte sobre els adults són molt més escasses. Per això adquireix importància un nou estudi, publicat fa escassos dies, que conclou que en la mitjana edat –al voltant dels 50 anys– mirar la televisió més de tres hores i mitja al dia pot provocar un deteriorament cognitiu en el llenguatge i la memòria de cara al futur.

Mirar la televisió més de tres hores i mitja al dia pot provocar un deteriorament cognitiu en el llenguatge i la memòria de cara al futur

La investigació ha estat publicada a la revista Scientific Reports i l'han dut a terme experts de la University College de Londres. Els investigadors van enregistrar les hores de televisió que consumien diàriament més de 3.500 persones majors de 50 anys alhora que mesuraven les seves habilitats de raonament i pensament en els anys 2008 i 2009 i sis anys després, el 2014 i el 2015. En aquest període de temps, les persones que miraven 3,5 hores la televisió cada dia van experimentar una disminució més important de la memòria verbal al marge de la seva condició física o el seu estrat social. Segons els experts, l'estudi va concloure que els adults que miraven menys de 3,5 hores de televisió al dia van patir una disminució en la memòria verbal del voltant del 4 al 5 per cent durant els següents sis anys. En canvi, els que van mirar la televisió durant més de 3,5 hores van experimentar una disminució del 8 al 10 per cent.

Els que van mirar la televisió durant més de 3,5 hores van experimentar una disminució del 8 al 10 per cent

Aquest deteriorament cognitiu està relacionat amb la rapidesa amb què a la televisió es produeixen els canvis en imatges i sons. El fet que el cervell rebi aquests estímuls de forma passiva sense interactuar, provoca que estigui en un estat d'alerta continu però, alhora, molt més passiu.

Es tracta, sens dubte, d'un estudi interessant perquè, en el dia d'avui, el fet de mirar la televisió no se circumscriu a asseure's davant el televisor, sinó que es trasllada als portàtils, tablets i mòbils que tenim sempre a mà i que mirem contínuament al llarg del dia.

ordinador - pixabay

Els resultats de l'estudi, segons els experts, plantegen altres qüestions interessants que abordaran en noves investigacions. Per exemple, els diferents tipus de contingut de la televisió tenen el mateix efecte sobre el deteriorament cognitiu o no? La televisió és un factor de risc específic per a l'inici de la demència?

En l'estudi, també es recomana realitzar un altre tipus d'activitats per contrarestar els efectes de la televisió, com puzles, jocs de lògica i memòria i la pràctica d'activitat física, que té grans beneficis per al cervell.