A partir dels 40 anys, la meitat de la població comença a presentar símptomes de presbícia o vista cansada, un procés degeneratiu que es produeix a causa de l'envelliment del cristal·lí, la part de l'ull que ens permet enfocar els objectes.

Quan el cristal·lí perd flexibilitat, no es modula de la mateixa manera i perd capacitat, fet que empitjora la qualitat de la visió. És un procés natural, inevitable, que afecta la major part de les persones tot i que no amb la mateixa intensitat. Però encara que és inevitable en el sentit que és impossible que qualsevol òrgan del cos deixi d'envellir de manera natural, es poden prendre mesures per retardar-ne l'aparició. De tota manera, és recomanable anar a un optometrista que confirmi la presència de la presbícia i descarti cap altre tipus de defecte ocular.

Ulleres a prop

Un dels primers signes que està apareixent la presbícia és el d'haver d'aguantar el que s'està llegint a una distància més llarga del braç per poder distingir-ho bé. Aquesta dificultat també es és present a l'hora d'escriure, de cosir o de qualsevol altra activitat que es faci amb la vista a una distància curta. L'aparició de mals de cap o la sensació de fatiga visual, enrogiment ocular o picor són altres símptomes clars de la presbícia. Sol presentar-se generalment a partir dels 40 i als 50, gairebé tota la població ja té símptomes permanents de vista cansada.

Com millorar els símptomes de la vista cansada

És important saber que la presbícia no es pot prevenir, perquè és un procés fisiològic natural. Però una altra qüestió és intentar millorar-ne els símptomes, sobretot al principi. En aquest sentit sí que es poden adoptar una sèrie de mesures d'higiene visual que no són complicades i poden ajudar.

En primer lloc, pel que fa a l'ús de les noves tecnologies. Passar menys temps si és possible davant pantalles o mòbils, reduir-ne la brillantor sobretot a les fosques, mantenir una mida de lletra adequada que no provoqui que les persones hagin de fer grans esforços per llegir, no tenir les pantalles massa a prop i descansar cada 20 minuts aproximadament.

Ulleres

També és important mantenir una bona il·luminació quan es fan activitats com llegir un llibre, escriure, o qualsevol altra tasca que exigeixi un esforç visual de prop. Provar de netejar els ulls, mantenir-los ben hidratats –si fa falta amb unes gotes de sèrum– i tenir una dieta que cobreixi les necessitats d'alimentació i vitamines són també hàbits importants per millorar la vista cansada.

Quant al tractament oftalmològic, el primer que cal fer és anar a l'especialista que prescrigui unes lents adequades per a cada persona, que s'han de mantenir per fer les activitats que s'han descrit abans. És important també utilitzar ulleres per al sol de bona qualitat, perquè unes ulleres que no siguin adequades poden provocar danys a la vista. I per descomptat, fer les revisions de periòdicament almenys una vegada a l'any.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat