El mal de cap és el primer motiu de consulta en el camp de la neurologia i un dels principals en atenció primària. Suposa la pèrdua de 20 milions de jornades laborals a causa dels trastorns que genera els malalts. La prevenció i l'aparició de nous fàrmacs analgèsics són el millor arma per lluitar contra ella, però el primer de tot és aconsellable saber quin tipus de cefalea es pateix.

D'una banda, les cefalees primàries són aquelles en les quals no es pot identificar un trastorn en concret que les justifiqui. Són les més freqüents i dins d'elles es poden distingir la cefalea tensional, la migranya i la cefalea de Horton. Les cefalees secundàries es deuen a alguna patologia en concret. Normalment la causa és un trastorn vascular o cranial (hemorràgies, infarts, tumors, traumatismes, hipertensió cranial...), un trastorn metabòlic (al·lèrgies i intoleràncies alimentàries), problemes al coll, les orelles, el nas, la boca, les dents, els pits nasals o atribuïts a l'abús de substàncies determinades com l'alcohol o els medicaments.

Dona migraña

Bons i mals hàbits

Per controlar els mals de cap, l'alimentació juga un paper molt important. Encara que en cada persona els efectes poden ser diferents, el cert és que existeixen determinats aliments que són susceptibles de provocar mals de cap, que fan que sigui convenient que els eliminis de la teva dieta. El motiu és que tenen una quantitat abundant de determinades substàncies com les amines biogèniques (histamina, tiramina, feniletilamina i serotonina), compostos fenòlics i additius (glutamat monosòdic i aspartam) que desencadenen la cefalea. Alguns exemples són la fruita seca com l'avellana i dàtil, la xocolata, els formatges curats com el parmesà, manxec, cheddar, emmental o camembert, els aliments en escabetx, el cafè o el te en excés, els menjars precuinats o els embotits com les salsitxes, el salami, el xoriço, la llonganissa o el chopped, així com les begudes alcohòliques, en especial el vi, o els refrescos.

En canvi, existeixen aliments recomanables, com aquells rics en vitamina C, vitamina B2 i àcids grassos insaturats, doncs tenen un efecte analgèsic: el kiwi, els cítrics, el tomàquet, la guaiaba, els àcids grassos insaturats, els peixos blaus i la fruita seca, com les nous i les ametlles, en petites quantitats.

Quant a l'exercici, encara que en alguns casos una pràctica realitzada de forma brusca pot desencadenar una cefalea, el cert és que l'exercici continuat amb una intensitat moderada pot ser molt eficaç per prevenir la seva aparició. En el cas de les cefalees tensionals, provocades en molts casos per l'estrès, l'esport és molt adequat perquè incrementa la producció d'adrenalina al nostre cos i pot arribar a evitar l'aparició del dolor. És recomanable realitzar-lo diàriament, durant 30-40 minuts aproximadament. Les millors disciplines per a aquests casos són la cursa a peu, la natació i el passeig.

El control de l'estrès és també important, ja que l'estrès és un dels motius que poden desencadenar les cefalees, en provocar un estat de tensió muscular que pot desencadenar en un atac.

Dolor cap

En tot cas, és important anar al metge per si fos necessari prendre fàrmacs com els analgèsics, els triptanes o agonistes selectius dels receptors 5 HT, que bloquegen la transmissió dels senyals de dolor del nervi trigémic al cervell, els betablocadors o els antagonistes dels canals de calci.

Com a curiositat, segons un estudi dut a terme per la Clínica Mayo a Arizona, la toxina botulínica –el popular bòtox, que s'utilitza en cosmètica–, podria tenir efectes molt beneficiosos en el tractament de les migranyes. Pel que sembla, la toxina sembla prevenir l'activació del trigemin (nervi que recull la sensibilitat de la cara i part del cap), que pot ser en l'origen de l'aparició de les migranyes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat