Des que el març passat ens vam veure atrapats per la pandèmia de la Covid-19, milions de persones han patit desgraciats processos vitals, de salut, laborals o de relacions socials. En línies generals, la nostra qualitat de vida és pitjor que fa uns mesos i és cada vegada més habitual que l'ansietat s'apoderi de moltes persones. Una situació que encara que pugui preocupar, és normal atès tot el que estem vivint. Per això, veurem una sèrie de consells que ens ajudaran a sortir d'aquesta situació tan indesitjada com incapacitant.

No forcis la teva manera de pensar

No tenim regles, experiència prèvia o models a seguir per a una pandèmia com aquesta. Pots sentir-te perdut, confós, ansiós i preocupat. Són emocions totalment normals. Permet-te aquests sentiments i tingues paciència amb els problemes.

No intentis allunyar els seus sentiments difícils ni t'obliguis a pensar en positiu, ja que negaràs la realitat. Totes les emocions són vàlides, fins i tot les més difícils. Provar de reprimir-les i reemplaçar-les amb pensaments positius és una tasca impossible i poc saludable.

Controla els teus sentiments

Troba una forma segura i controlada de reconèixer i expressar les emocions més difícils. Per exemple, escrivint-les en un diari o en un text, parlant amb un amic, fent exercici físic o practicant ioga o meditació. Si els teus símptomes són greus i interfereixen amb la teva capacitat per funcionar amb normalitat, contacta amb un especialista en salut mental. Sobretot, pensa com respondries a un amic que lluita en una situació com aquesta i aplica aquest mateix consell a tu mateix.

Escriure

Escriure sobre un mateix, ajuda a superar els moments difícils

Sigues realista, rebaixa les teves expectatives

No és realista pensar que pots amb qualsevol cosa. En lloc de fer-ho, intenta prioritzar una o dues coses i deixa les altres una mica de costat de moment. Pren un temps per a la teva cura personal. No t'has de preocupar si no pots rendir com sempre en la feina o si la teva casa no és tan neta o ordenada com sempre. És una cosa temporal. Concentra't en els assumptes d'alta prioritat i no t'exigeixis massa.

Aprofita la situació al màxim

Has de distingir entre les coses que pots controlar i les que no. Accepta les incerteses del futur i, alhora, identificar àrees de la teva vida que pots controlar és un bon punt de partida.

Pots sortir a caminar a l'aire lliure? Llavors fes-ho diàriament. Si tens fills, intentar involucrar-los en les feines de casa i ensenya'ls a cuinar i a rentar la roba, per exemple. Si et pots permetre el luxe de dormir una mica més, fes-ho. Vivim amb una gran privació del descans que necessitem, així dormir una mica més t'oferirà molts beneficis. Sobretot, per al descans de la ment.

Ofereix-te com a voluntari en qualsevol activitat per a la qual tinguis certa habilitat. Fer voluntariat ens fa més feliços i millora la nostra qualitat de vida.

Mantingues les teves rutines

Dormir una mica més és bo, però alhora no convé entregar-se al son. Prova de mantenir els teus horaris i rutines habituals encara que les modifiquis una mica a causa de la situació que estem vivint. Tenir horaris establerts per treballar, per als àpats, les activitats i ficar-se al llit més o menys a la mateixa hora ajuda molt. D'altra banda, prova d'evitar l'alcohol mentre no et sentis del tot recuperat.

Sense dormir

Dormir una mica més de l'habitual és bo, però cuidat amb entregar-s'hi

Guarda la distància física, no la social

És fàcil aïllar-se socialment quan se'ns aconsella mantenir-nos allunyats dels altres, especialment de les persones que viuen soles. Per això, fes un esforç especial per mantenir-te en contacte amb familiars, amics i col·legues a través del Whatsapp, les videotrucades i el telèfon. Organitza reunions virtuals i comparteix converses, àpats o aficions amb la teva gent afí. No t'aïllis. Els beneficis per a la salut del suport social són innombrables.