Amb les manifestacions multitudinàries de la vaga de metges encara al cap i amb una reunió amb el sindicat Metges de Catalunya aquest migdia per intentar evitar noves aturades, el conseller de Salut Manel Balcells ha valorat les protestes del col·lectiu sanitari. I si bé ha assegurat que comparteix el diagnòstic i bona part de les reivindicacions també ha deixat clar que les solucions immediates que proposa el sindicat per aturar les vagues són impossibles i fins i tot il·legals. "En gran manera, les seves reivindicacions són assumibles, ja que demanen millores retributives pel conjunt de facultatius i hi estem d'acord. El problema és que el sindicat demana que sigui un acord bilateral entre ells i el Departament. Això no pot ser, és il·legal", ha deixat clar el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio, ja que aquest acord ha de ser entre el Departament i una empresa, com ara l'ICS (Institut Català de la Salut) o els hospitals. 

Les condicions salarials no són l'única causa de problemes 

"Volem que hi hagi unes millores significatives i que això es vegi reflectit en unes millors condicions salarials, però aquestes no són l'única causa del problema", ha recordat el conseller, destacant que ara mateix també s'han de fer front a problemes organitzatius, de càrrega de feines i de manca de metges. Amb tot, però, també ha reconegut que aquestes mesures no són només a curt termini, sinó que moltes també són a mitjà o llarg termini, com el pacte nacional de la Salut que va plantejar el mateix conseller al Parlament, mentre els metges s'estaven manifestant pels carrers de Barcelona. 

A l'espera d'una nova reunió amb Metges de Catalunya per intentar arribar a un acord que desconvoqui la vaga de l'1, 2 i 3 de gener, el conseller ha celebrat que en les reunions prèvies amb el sindicat, han aconseguit arribar a acords sobre un conjunt de mesures, però tot plegat s'encalla en les millores retributives. Balcells avança que és difícil que siguin les que reclamen els professionals, però assegura que el que ells proposen millora molt els sous respecte als actuals: "Hi ha bona voluntat. Però si insisteixen en 10.000 euros més per professional i de forma immediata, això és impossible", ha resumit el conseller: "Sí aquest és l'escull no ho podrem salvar, perquè això és una il·legalitat". 

Balcells posa en dubte la fuga de talent 

Durant aquests dos dies de vaga de metges i les seves respectives manifestacions, una de les denúncies dels professionals que s'ha anat repetint més és la fuga de metges fora de Catalunya i de l'estat, cercant millors condicions laborals. Fins i tot, van organitzar una performance davant l'estació de Sants per escenificar-ho. En aquesta entrevista, però, Balcells ha negat els fets posant algunes dades damunt la taula. "És cert que falten metges, especialistes... diuen que marxen molts metges, però aquesta afirmació no és exactament així", ha començat el conseller, explicant que hi ha facultatius de fora que venen al país a formar-se i quan acaben els estudis tornen a casa seva, que representen un 1,45 del total. I, si bé hi ha metges catalans que marxen a fer recerca, aquests són una minoria.