El Fons Monetari Internacional (FMI) defensa que un confinament "estricte" porta a una recuperació econòmica "més ràpida" que "mesures suaus i prolongades". En un article, els economistes de l'FMI Francesco Grigoli i Damiano Sandri apunten que "qualsevol recuperació que vulgui ser duradora despendrà de la resolució de la crisi sanitària" i, per tant, defensen que cal aplicar mesures fortes per frenar l'expansió de la Covid-19 per tal d'afavorir la recuperació.

"Aixecar els confinaments és improbable que porti a un impuls econòmic decisiu i sostingut si les infeccions són encara elevades", assenyalen els economistes, que apunten que en contexts amb elevats contagis les persones aposten més per la "distància social voluntària".

"Els confinaments tenen costos a curt termini, però poden portar a una recuperació econòmica més ràpida perquè disminueixen les infeccions i l'extensió de la distància social voluntària", diu l'article. A més, els dos economistes defensen que cal aplicar mesures estrictes quan encara els contagis són baixos perquè s'han mostrat més efectives que un cop la transmissibilitat ja és més elevada.

Afectació superior a les dones i els joves

D'altra banda, l'article apunta que les restriccions per frenar la Covid-19 han perjudicat més les dones que els homes. "Les ordres de quedar-se a casa i el tancament d'escoles han portat a una caiguda més gran de la mobilitat en dones que en homes", diu l'article, que considera que això perjudica les oportunitats laborals de les dones.

Aquest estudi ha estat possible perquè s'han analitzat dades anònimes de mobilitat proporcionades per l'empresa de telecomunicacions Vodafone, amb les variables de gènere i edat. En estudiar aquestes xifres, l'organisme ha vist que l'efecte en les dones va ser un 2% superior, una "diferència modesta, però estadísticament significativa", segons l'FMI.

A l'informe també se subratlla que les generacions adultes més joves han sofert més a escala econòmica que les generacions més grans, principalment perquè els seus tipus de feina eren menys qualificats i estaven menys protegits.

Polítiques socials com a solució

Entre les seves recomanacions, l'FMI va demanar als seus països membres que protegeixin els més vulnerables amb polítiques socials perquè no s'incrementi la desigualtat i trobin maneres de donar suport a l'activitat econòmica compatible amb el distanciament social requerit per la pandèmia, per exemple.

"Malgrat que els tancaments impliquen costos econòmics a curt termini, poden aplanar el camí cap a una recuperació més ràpida en contenir la propagació del virus i reduir la necessitat del distanciament social amb el temps, i possiblement tenen resultats positius sobre l'economia", van puntualitzar.