El confinament ha estat una mesura necessària per prevenir l'expansió del nou coronavirus, com han demostrat les xifres. De fet, als països en els quals no s'ha dut a terme, en general, el nombre de persones encomanades s'ha disparat. Però també és cert que els tres mesos tancats han provocat conseqüències en tots els grups de població. Entre ells està el de les persones grans, en els que han augmentat considerablement els símptomes psiquiàtrics.

Un nou estudi publicat a l'American Journal of Geriatric Psychiatry, ha relacionat la solitud causada per la Covid-19 en adults grans amb l'augment dels nivells d'ansietat, depressió i símptomes que se solen produir immediatament després de l'exposició a un fet traumàtic. La investigació es va centrar en persones grans, que van ser les que van portar un confinament més estricte en gairebé tots els països que van prendre aquesta mesura, perquè pertanyien al grup de risc més elevat.

Anciana

En particular, els investigadors van trobar que la forma en què les persones perceben la seva vellesa va ser un factor determinant. De fet, l'efecte de la solitud va ser més pronunciat entre els participants que es van sentir subjectivament més grans que la seva edat cronològica que els que es van sentir més joves, que no van mostrar tants símptomes psiquiàtrics relacionats amb la solitud. Segons expliquen els experts, aquesta percepció del propi envelliment pot ser més important per a la supervivència i benestar que l'edat cronològica.

L'estudi pot també ajudar a identificar les persones grans amb alt risc de desenvolupar símptomes psiquiàtrics que no estiguessin prèviament identificades i pot guiar el desenvolupament d'intervencions adequades destinades a reduir la percepció de l'edat per mitigar l'impacte negatiu de l'esmentada solitud i crear un factor de protecció per prevenir l'esmentat vincle.

Quant a les mesures que es poden prendre per alleujar aquests símptomes i la sensació de solitud, els investigadors recomanen proporcionar assistència i comunicació contínues. Converses regulars amb membres de la família o voluntaris poden prevenir l'aparició d'una patologia més severa. Alhora poden ajudar a evitar la sensació que ningú no està disposat a escoltar el seu dolor o tristesa. En aquest sentit, permetre'ls compartir la seva experiència els ajuda a sentir-se més valuosos.

Ancià

Per a aquells que enfronten sentiments d'avorriment i buit, és important animar-los a fer un altre tipus d'activitat com llegir, escoltar música, resoldre crucigrames, cuinar, fer exercici físic (encara que sigui mínim), sortir al carrer prenent tota mena de precaucions i altres activitats de lleure poden fer canviar la rutina normal i monòtona. El fet de millorar el seu estat d'ànim pot tenir efectes molt beneficiosos també sobre la seva salut a tots els nivells, com demostra la ciència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat