La celiaquia és un trastorn inflamatori autoimmune crònic que afecta, principalment, l’intestí prim i que es desenvolupa en individus genèticament susceptibles després de la ingesta de gluten. Hi ha milers de persones que la pateixen, i moltes més que no estan diagnosticades. L’únic tractament eficaç avui en dia per a la malaltia celíaca és una dieta sense gluten estricta i de per vida. Però segons ha publicat la prestigiosa revista científica GUT, un estudi liderat per Ainara Castellanos, investigadora del departament de Genètica, Antropologia Física i Fisiologia Animal de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), ha demostrat que l’àcid salvianòlic, compost natural derivat de la sàlvia, té la capacitat de reduir la inflamació que provoca el gluten en les cèl·lules intestinals, i que no produeix efectes secundaris

Interrompre el procés inflamatori

Investigadors del Departament de Genètica, Antropologia Física i Fisiologia Animal de la UPV/EHU, que pertany a Ikerbasque (Fundació Basca per a la Ciència), van observar que "el consum de gluten per part de l'ésser humà altera l'ARN d'un gen determinat, fet que es tradueix en un augment de la producció de proteïnes XPO1 i de la inflamació de l'intestí". Aquest estudi va obrir la porta a noves alternatives per tractar la celiaquia i altres malalties inflamatòries intestinals, ja que va descriure noves dianes terapèutiques. A partir d'aquest, l'equip de recerca va observar que l'àcid salvianòlic "inhibeix la formació de la proteïna XPO1" i que, per tant, "s'interromp el procés inflamatori", afirma Castellanos. "Hem observat a les cèl·lules que en posar el gluten juntament amb aquest compost la inflamació disminueix o no augmenta", ha detallat, alhora que ha apuntat que les proves amb els ratolins també han donat resultats "molt positius".

Freqüent a la dieta xinesa com a infusió

A partir d’aquí, van tractar amb àcid salvianòlic mostres intestinals de subjectes celíacs que no estaven seguint una dieta estricta, i van observar que en afegir aquest compost "disminueix la inflamació a la mateixa mostra intestinal". L'àcid salvianòlic és un compost natural derivat de la sàlvia, molt freqüent a la dieta xinesa com a infusió, ha incidit que "no té efectes secundaris; es tracta d'un compost natural amb efectes antiinflamatoris, és una cosa que es pot afegir a la dieta".

Tot i que els resultats obren la porta a noves estratègies terapèutiques, encara queden per investigar altres aspectes de la malaltia celíaca, segons han assenyalat des de la universitat pública basca. "Aquesta investigació obre el camí per desenvolupar noves estratègies terapèutiques i posar en marxa investigacions per a la malaltia celíaca i altres malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn i la colitis".

Es calcula que la malaltia celíaca afecta entre el 0,3 i el 2,4% de les persones a la majoria dels països del món, i aquells que la pateixen presenten una varietat de símptomes, que generalment es manifesten com a problemes intestinals (fatiga, molèsties abdominals, dolor, distensió, meteorisme) i anèmia, encara que hi ha vegades que és asimptomàtica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!