L'Hospital Trueta de Girona ha estat el primer a suprimir activitat quirúrgica arran de l'increment d'ingressos per Covid-19. El centre gironí ho ha anunciat a través d'una piulada a Twitter on explica que des d'aquest dimarts a la tarda i fins dijous queda anul·lada tota l'activitat programada de tarda als quiròfans.

Segons expliquen en la piulada, la mesura implica la suspensió de quatre sessions quirúrgiques cada dia. L'hospital, a més, ja ha hagut de reduir a la meitat les operacions previstes per a aquest dilluns a la tarda arran de la situació epidemiològica, segons recull l'ACN.

TUIT TRUETA HOSPITAL ACTIVIDAD QUIRURGICA COVID

Hospital Trueta / Twitter

A l'alça tots els indicadors de la Covid-19

Avui s'han començat a notar els ingressos causats pels contactes durant la Setmana Santa i les dades de Salut reflecteixen valors en alça. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema i la pressió és evident. Pel que fa als ingressos, pugen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.763 (52 més). Cal tenir en compte, però, que els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 513 als 515, dos més. I des d'ahir, ja superen els 500, una dada a la qual no s'arribava des del 8 de març.

Durant la setmana passada, professionals sanitaris van avisar repetidament del perill que comportava traspassar la barrera dels 500 ingressats a les UCIs, ja que els protocols de Salut marquen que a partir d'aquest llindar es poden començar a anul·lar operacions programades. Respecte a la situació, el coordinador de Covid-19 de l'Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, en declaracions a l'ACN, alertava del perill de canvi d'onada amb tants ingressats als hospitals. "Han disminuït molt menys el nombre de pacients ingressats d'una onada a l'altra, partim d'una pitjor situació amb previsió que les coses vagin a pitjor la setmana vinent", va explicar.

A més, també es va alertar d'un canvi en la tendència dels ingressos, ja que cada cop és més normal que ingressin grups de convivència sencers. Segons  va explicar Domingo al mateix mitjà, "això ens fa pensar que la variant del virus és més transmissible i arriba de manera més generalitzada als nuclis", en referència a la preeminència de la variant britànica a Catalunya. 

En declaracions a TV3, dissabte passat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins,  va explicar que aquesta variant no solament és més contagiosa, sinó que té "un plus de gravetat". Dos elements que provoquen que hi hagi més casos de famílies o grups de convivència sencers que emmalalteixen.