Les UCI catalanes esperen l'arribada dels contagiats durant la Setmana Santa amb un tensionament important i amb la previsió que la situació viri cap a un pitjor escenari. Prop de 500 llits de les unitats de cures intensives ja estan ocupats per malalts de coronavirus a tot Catalunya, una situació sobre la qual alerten els responsables sanitaris del país. 

"Mai havíem passat d'una onada a una altra des d'un replà tan alt". Amb aquestes paraules ha resumit la situació el coordinador de Covid-19 de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, en declaracions a l'ACN. Una anàlisi en el que també coincidia el seu homònim de l'Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, que en declaracions al mateix mitjà ha assegurat que "han disminuït molt menys el nombre de pacients ingressats d'una onada a un altre, partim d'una pitjor situació amb previsió que les coses vagin a pitjor la setmana vinent". Concretament, ara mateix hi ha 498 persones a les UCI: durant el punt més àlgid de la pandèmia hi va haver 1.528 persones ingressades, mentre que durant l'onada de la tardor el màxim va ser de 528 i el pic del febrer va ser de 731

Una situació que, si com preveuen els experts, empitjora, afectarà de retruc l'activitat assistencial no relacionada amb la Covid-19. Segons recull l'agència EFE, els protocols del departament de Salut marquen que a partir dels 500 ingressats a les UCI per coronavirus la desprogramació de l'activitat no relacionada amb la pandèmia pot ser ja generalitzada. Amb tot, també assenyala que s'ha impulsat un sistema de clústers, que agrupa hospitals i regula fluxos de pacients, per així repartir la pressió assistencial i minimitzar l'impacte de tenir les UCI plenes.

La variant britànica: un canvi en els ingressos

A més, els professionals sanitaris també posen en relleu un canvi en la tendència en els ingressos, lligada a la preeminència de la variant britànica, majoritària a Catalunya. Segons Domingo, actualment s'ingressen a bombolles de convivència senceres. "Això ens fa pensar que la variant del virus és més transmissible i arriba de manera més generalitzada als nuclis", ha explicat durant l'entrevista amb l'agència.

En declaracions a TV3, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, s'ha expressat en termes semblants a Domingo. Campins ha assegurat que aquesta variant no solament és més contagiosa, sinó que té "un plus de gravetat", dos elements que provoquen que hi hagi més casos de famílies o grups de convivència sencers que emmalalteixen.

Baixen els ingressos, pugen les persones a l'UCI

Les dades publicades avui per Salut mostren que continuen augmentant els positius i l'arribada de pacients a les UCI per Covid-19. A més, la positivitat de les proves, ja supera el 8%. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen amb relació a ahir. Salut n'ha notificat un total de 1.629 (66 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI pugen, dels 495 als 498, tres més. I ja s'acosten als 500, una dada a la qual no s'arribava des del 8 de març.

Lleida, cinquena onada?

També ahir, el coordinador de Covid-19 de l'Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales, va assegurar que el centre es prepara per al "pitjor escenari". En declaracions als mitjans, Morales va recordar que abans de les vacances ja havia advertit que Lleida estava ja en cinquena onada.

Tenint en compte la situació, professionals sanitaris del centre han valorat com insuficients les restriccions de mobilitat que s'han pres. En lloc del confinament comarcal, han reclamat noves mesures que siguin més efectives per reduir la transmissió del virus, destacant la possibilitat de "confinaments selectius a nivells de poblacions".  

 

Imatge principal, UCI Hospital del Mar Barcelona durant la segona onada de la pandèmia / Sergi Alcàzar