Els refredats, les angines i similars ja són aquí. El que també ha arribat és l'inici de la campanya de vacunació contra la grip, que començarà el pròxim 25 d'octubre a Catalunya. Després d'estar saltant de confinament en confinament i amb la mascareta posada el 100% del temps, els experts constaten que, enguany, és més important que mai vacunar-se contra la grip. L'any passat, a conseqüència de les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19 i portant la mascareta a l'interior i exterior, els casos de grip van ser irrisoris. Precisament per aquest motiu, s'espera que aquest 2021, la campanya de la grip sigui més forta i intensa. 

Qui s'ha de vacunar contra la grip?

Des del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, com ja va fer l'any passat, insisteixen en la importància de vacunar-se, sobretot als grups de més risc, tenint en compte que la pandèmia del coronavirus encara no s'ha acabat. Segons han exposat, "l'efecte sinèrgic observat entre el virus de la grip i el SARS-CoV-2" que multiplica "per dos el risc de mort en cas de coinfecció".

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa cada any una campanya de vacunació antigripal estacional, que s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip i també a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara els professionals de la salut.

Per tant, és recomanable que es vacunin els majors de 65 anys, especialment, els que conviuen en institucions tancades, com residències o sociosanitari. Persones que tinguin menys de 65 anys, però que tenen riscs alts de complicacions derivades de la grip: malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries. I en general, persones que tinguin el sistema immune debilitat.

El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any.

 

Si et vacunes, també pots agafar la grip

No obstant això, la vacunació no sempre impedeix contraure la grip: l'efectivitat depèn del grau de similitud entre les soques vacunals i les soques gripals circulants. També és menor entre persones amb factors de risc que entre els professionals sanitaris. Cal tenir en compte que en molts casos els símptomes gripals que apareixen en les persones vacunades no són grip sinó altres virasis freqüents en l'època de la vacunació. 

Són compatibles les vacunes contra el coronavirus i la de la grip?

Segons assenyala El Independiente citant diversos estudis, no hi ha un període recomanat entre la vacuna del coronavirus i la de la grip, és a dir, podem posar-nos les dues vacunes, fins i tot el mateix dia. Així ho ha subratllat el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, per les seves sigles en anglès). La institució ressalta que, per ara, no hi ha contraindicacions. 

Pediatres demanen que es vacunin els nens

En aquest context i amb l'arribada del fred, els pediatres creuen que aquest any, la grip, pot tenir una incidència més alta en infants. Alguns no han estat mai en contacte amb la grip perquè l'any passat la covid va ser dominant i gairebé no se'n van registrar casos. Precisament per aquest motiu, l‘Associació Espanyola de Pediatria demana vacunar els nens d’entre 6 mesos i 5 anys, amb la intenció de protegir-los del virus. La vacuna, en principi, no està finançada en aquesta franja d’edat, però hi ha casos d'èxit, com el del Regne Unit. Tal com recull Betevé, està finançada fins als 11 anys. 

 

 

Imatge principal: Un fonendo, pastilles, termòmetre... el kit ideal per a la grip / Unsplash