Amb la incidència del coronavirus a la baixa, tota l'atenció se centra en les vacunes. A partir d'aquest 10 de maig les persones d'entre 56 i 59 anys ja podien demanar hora per vacunar-se a través del portal vacunacovidsalut.cat. Des d'aquest dimecres a la tarda també ho poden fer les que tenen entre 50 i 55 anys. Segons va informar el Departament de Salut aquest dimarts en la roda de premsa dedicada a la campanya de vacunació, aquest grup d'edat pot rebre tant la vacuna de Pfizer, com la de Moderna o Janssen. Aquest dijous s'ha sabut, a més, que a partir del mes de juliol es podrien començar a vacunar els menors de 40 anys.

Malgrat tot, hi ha una part de la població que ha rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca i encara no sap si rebrà una dosi d'aquesta mateixa farmacèutica, si podria rebre una altra dosi de, per exemple, Pfizer o Moderna, o bé es quedaran amb una sola dosi.

Ara bé, un estudi de la Universitat d'Oxford publicat a la revista The Lancet assenyala que combinar dues dosis de vacunes diferents provoca més efectes secundaris lleus i moderats que dues dosis d'una mateixa vacuna. La investigació, que recull RAC1, detalla que els efectes secundaris no són greus i que es poden minimitzar amb un paracetamol. El que encara no acaba de quedar clar és l'efectivitat resultant de la combinació de vacunes. És a dir, no se sap si combinar vacunes augmenta o redueix la immunitat.

Segons sembla, els investigadors han comparat persones a qui se'ls va administrar una primera dosi d'AstraZeneca i una segona de Pfizer, o a la inversa, i els que havien rebut les dues dosis de la mateixa vacuna. D'aquesta manera, s'ha pogut saber que combinar vacunes diferents augmenta la freqüència d'efectes secundaris lleus i moderats, però no ha quedat demostrat que augmenti també les reaccions greus. El que sí que podria ser és que els efectes secundaris puguin ser més habituals en persones joves, perquè les persones que han format part de l'estudi tenen més de 50 anys.

Espaiar les dosis podria salvar vides

Endarrerir la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna com ha fet el Regne Unit pot salvar vides, segons un estudi que s'ha fet als Estats Units i que recull The Guardian. L'estudi, realitzat per científics de la Clínica Mayo a Rochester, suggereix que altres països haurien d'adoptar aquesta mateixa estratègia. 

Les segones dosis de les dues vacunes i la d'AstraZeneca estan dissenyades per administrar-se entre tres i quatre setmanes després de la primera dosi. Malgrat tot, el Regne Unit va optar per endarrerir-ho fins a 12 setmanes per intentar que més persones poguessin rebre la seva primera vacuna ràpidament. L'evidència ha demostrat ara una alta protecció amb una dosi, al voltant del 80% amb Pfizer i Moderna, que són vacunes d'ARN missatger i fabricades de manera similar.

 

 

Imatge principal: dues dosis de la vacuna de Pfizer / Efe