Endarrerir la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna com ha fet el Regne Unit pot salvar vides, segons un estudi que s'ha fet als Estats Units i que recull el The Guardian. L'estudi, realitzat per científics de la Clínica Mayo a Rochester, suggereix que altres països haurien d'adoptar aquesta mateixa estratègia. 

Les segones dosis de les dues vacunes i la d'AstraZeneca estan dissenyades per administrar-se entre tres i quatre setmanes després de la primera dosi. Malgrat tot, el Regne Unit va optar per endarrerir-ho fins a 12 setmanes per intentar que més persones poguessin rebre la seva primera vacuna ràpidament. L'evidència ha demostrat ara una alta protecció amb una dosi, al voltant del 80% amb Pfizer i Moderna, que són vacunes d'ARN missatger i fabricades de manera similar. 

Què diu l'estudi?

També hi ha evidència, segons constata el diari, que és poc probable que les persones que hagin participat de la campanya de vacunació al Regne Unit siguin ingressades amb una sola dosi d'AstraZeneca i Pfizer. 

La investigació modela l'efecte d'endarrerir les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna, les dues fetes servir als EUA en poblacions on l'administració de vacunes és lenta per l'alta demanda a escala mundial.

Quantes morts es poden estalviar?

D'aquesta manera han descobert que administrar una sola dosi a més persones i endarrerir la segona salvaria vides. En persones menors de 65 anys on l'eficiència de la vacuna és del 80% i només es vacuna entre el 0,1% i el 0,3% de la població al dia, es podrien evitar entre 47 i 26 morts per cada 100.000 persones, segons detalla l'article del Bristish Medical Journal. 

La petició de Salut

Tots els catalans majors de 30 anys podrien estar vacunats el 15 de juliol si s'espaien les dosis. O el que seria el mateix, 5 milions de catalans podrien tenir ja una primera dosi de la vacuna contra el coronavirus administrada. Així ho va explicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, fa unes setmanes que una vegada més ha parlat de la importància d'espaiar les dosis. És a dir, ampliar l'espai entre les primeres dosis i les segones dosis. Els càlculs, però, estan fets amb les dosis que es preveu que arribin de la vacuna de Pfizer, que ara per ara són les més fidels als tempos. Per tant, es passaria dels 21 dies a les 8 setmanes. 

Precisament per aquest motiu, la intenció de Salut era la de poder espaiar les dosis i tenir més gent protegida contra el virus. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna / Efe