L'organisme necessita principalment un mineral com el ferro per produir hemoglobina, una proteïna present als glòbuls vermells que els permet transportar oxigen per tot el cos, per la qual cosa es tracta d'un nutrient essencial. Si l'organisme no té prou hemoglobina, els teixits i músculs no poden funcionar de manera efectiva, la qual cosa produeix un tipus d'anèmia anomenada ferropènica. Es pot produir per una ingesta inadequada d'aquest mineral a causa d'una dieta que no proporciona les necessitats nutricionals diàries o que està molt restringida, pel fet de tenir una malaltia inflamatòria intestinal, per un augment de les necessitats de ferro durant l'embaràs, per pèrdua de sang deguda a regles abundants o hemorràgies internes.

El cas és que la deficiència de ferro provoca símptomes que poden afectar la qualitat de vida de la persona, com recull aquest estudi realitzat per experts japonesos de la Universitat de Seitoku.

Aquests són alguns signes de la deficiència de ferro al cos, que poden variar segons la gravetat de l'anèmia, la rapidesa amb què es desenvolupa, l'edat o l'estat de salut.

Cansament inusual

Sentir-se molt cansat és un dels símptomes més comuns de la deficiència de ferro i es produeix perquè el cos no té el ferro que necessita per produir l'hemoglobina, de tal manera que arriba menys oxigen als teixits i músculs, privant-los d'energia. El cor també ha de treballar més per moure més sang rica en oxigen, la qual cosa pot augmentar el cansament. També pot afectar la dificultat per concentrar-se.

Pal·lidesa

La pell pàl·lida o la coloració pàl·lida de l'interior de les parpelles inferiors són altres signes comuns de deficiència de ferro. L'hemoglobina als glòbuls vermells li dona a la sang el seu color vermell, per la qual cosa els nivells baixos durant la deficiència de ferro fan que la sang sigui menys vermella. És per això que la pell pot perdre el seu color saludable. Pot produir-se a tot el cos o limitar a una àrea, generalment la cara o l'interior dels llavis o les parpelles inferiors.

Pal·lidesaDificultat per respirar

L'hemoglobina permet que els glòbuls vermells transportin oxigen per tot el cos. Quan els nivells d'hemoglobina són baixos, els nivells d'oxigen també seran baixos. Això significa que els músculs no rebran prou oxigen per fer activitats normals, com caminar. Com a resultat, la freqüència respiratòria augmentarà a mesura que el seu cos intenti obtenir més oxigen. És per això que la dificultat per respirar és un símptoma comú (4 Font confiable).

Mals de cap i marejos

La deficiència de ferro pot causar mals de cap, particularment en dones. En no arribar prou oxigen al cervell, els vasos sanguinis poden inflar-se i causar pressió i mals de cap.

Palpitacions del cor

Les palpitacions cardíaques poden ser un altre símptoma de l'anèmia per deficiència de ferro. Quan es produeix la deficiència de ferro, els nivells baixos d'hemoglobina fan que el cor hagi de treballar més dur per transportar oxigen. Això pot provocar batecs cardíacs irregulars o la sensació que el seu cor batega anormalment ràpidament.