Les mascaretes seran a la nostra vida una llarga temporada, atesa l'evolució de la pandèmia. De moment, ja hem après quins tipus n'existeixen, quines són les més apropiades per a cada cas i la millor forma de posar-se-les i treure-se-les. Entre totes les que hi ha al mercat, últimament han generat certa polèmica les màscares higièniques reutilitzables, conegudes col·loquialment com a màscares de tela, pels dubtes que existeixen sobre la seva eficàcia.

El Ministeri de Consum ha promès que en les setmanes vinents llançarà la regulació específica per normalitzar la comercialització d'aquest tipus de mascaretes però mentrestant, des de l'Organització Col·legial d'Infermeria, han donat les claus per saber distingir quines són les que poden complir perfectament el seu paper i protegir-nos davant la Covid-19.

Tal com expliquen des d'aquesta institució, el primer que cal tenir en compte és que aquest tipus de mascaretes no són productes sanitaris ni equips de protecció individual EPI. Això significa que aquests productes no estan recomanats per ser utilitzats en ambient sanitari i sense guardar distància de seguretat amb altres persones.

Màscara de quadres de telaNo totes les màscares són igual de segures davant de la Covid-19

Quan fem un tomb pel carrer, són moltes les botigues que les ofereixen als seus aparadors, però, a simple vista, no és fàcil per al consumidor saber quina comprar per estar protegit. El primer que cal tenir en compte per adquirir una mascareta de tela és analitzar la fitxa tècnica del producte. Aquesta ha d'especificar: que compleix la normativa UNEIX-EN 0065 (o l'homòloga europea -CWA17553-), és a dir, que té una filtració major o igual a 90 de dins a fora, que està homologada, testada i fabricada segons l'estàndard.

A més, a la fitxa de producte s'han de trobar les recomanacions de rentat del fabricant, el nombre de rentats que suporta –es recomana no adquirir aquelles que aguantin menys de cinc rentats–, composició, període i temps recomanat d'ús –mai superior a quatre hores seguides o intermitents. També destaca la importància que en ella s'especifiqui l'eficàcia de filtració i respirabilitat.

Tenint en compte el seu compliment els estàndards de fabricació, l'Organització Col·legial d'Infermeria les ha classificat en funció de si el seu ús està recomanat, les que podrien utilitzar-se de forma ocasional i les que no recomana el seu ús en cap cas. Les recomanades són aquelles que estan homologades, compleixen la normativa i estan testades.

Les que podrien utilitzar-se de manera ocasional són aquelles que són d'elaboració casolana, però fetes amb materials autoritzats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. És cert que no estan ni homologades, ni testades i no compleixen la normativa, però sí que estan fetes amb els materials adequats per protegir-nos. Tanmateix, les que no s'han d'utilitzar en cap cas són les que no fan servir els materials recomanats, inclús quan són comercialitzades en espais comercials. 

D'altra banda, no només és important conèixer bé les característiques del producte perquè ens protegeixi. Hem de saber com utilitzar-les correctament, mai no oblidar realitzar una correcta higiene de mans abans i després de manipular-les, i saber guardar-les de forma correcta perquè no es contaminin amb agents externs.

En aquest sentit, es recomana buscar sistemes recordatoris per no oblidar-nos de canviar-les aproximadament al cap de quatre hores d'ús i per saber si toca rentar-les o rebutjar-les. "Una alarma al mòbil o anotació a la nostra agenda personal pot ser un bon sistema per recordar que ja s'ha complert el temps d'usabilitat de la nostra mascareta", explica el president de l'Organització Col·legial d'Infermeria. També és important portar el compte de les rentades i establir un sistema recordatori d'aquest aspecte.

A més, proposen una sèrie de solucions per evitar que es contaminin. Guardar-les en bosses transpirables entre ús i ús, portar dues bosses per guardar en una les brutes i en l'altra les netes, no utilitzar cordons sense funda per penjar-les i manipular-les sempre des de les gomes o tires. I portar sempre una mascareta de recanvi.

Tota aquesta informació es pot consultar en el següent vídeo.