Es calcula que, més o menys, un milió de persones són diagnosticats cada any amb què tenen un càncer de còlon. Per tant, es tracta d'un dels més comuns a tot el món, que es pot curar en un 90% dels casos si es té un diagnòstic precoç.

A més, cada vegada hi ha més esperança per a la seva supervivència gràcies als últims avenços científics. L'alimentació és un dels factors de risc més importants, ja que se sap que una dieta rica en carn vermella i processada i un alt índex de greixos saturats tenen una incidència important en l'aparició de la malaltia, igual com tenir sobrepès i obesitat. Però la genètica també té la seva importància.

Les persones que presenten una alta puntuació en el risc poligènic de càncer de còlon podrien beneficiar-se més en la prevenció de la malaltia portant estils de vida saludables que aquelles amb un risc genètic més baix. És la conclusió que s'extreu d'un nou estudi anomenat Healthy lifestyles, genetic modifiers, and colorectal cancer risk: a prospective cohort study in the UK Biobank (Estils de vida saludables, modificadors genètics i risc de càncer colorectal: un estudi de cohort prospectiu al Biobanc del Regne Unit) publicat The American Journal of Clinical Nutrition.

En analitzar les dades de participants del Regne Unit, els investigadors van estimar que mantenir un estil de vida saludable es va associar amb una reducció de gairebé el 40% en el risc de càncer de còlon entre aquells amb un alt risc genètic de desenvolupar la malaltia. El percentatge es va reduir a sol al voltant del 25% entre les persones amb un risc genètic sota d'aquest càncer. I les persones amb un alt risc genètic i un estil de vida poc saludable tenien més de tres vegades més probabilitats de ser diagnosticades amb càncer de còlon que aquelles amb un baix risc genètic i un estil de vida saludable.

"Els resultats d'aquest estudi podrien ser útils per dissenyar estratègies de prevenció personalitzades per a la prevenció del càncer colorectal", assegura Wei Zheng, director associat d'Investigació en Ciències de la Població en el Vanderbilt-Ingram Cancer Center.

IntestinsUna vida saludable afavoreix molt els qui pateixen una predisposició genètica a patir càncer de còlon

En l'anàlisi, les puntuacions d'estil de vida d'insalubra, intermèdia i saludable es van determinar d'acord amb la relació cintura-maluc, activitat física, temps de sedentarisme, consum de carns processades i roges, consum de verdures i fruites, consum d'alcohol i tabaquisme.

Les puntuacions de risc poligènic s'utilitzen per mesurar la susceptibilitat genètica al càncer colorectal. Els investigadors de Vanderbilt van construir barems de risc poligènic utilitzant variants genètiques associades amb el risc de càncer colorectal identificat en estudis genètics grans recents que van incloure a més de 120.000 participants. També van construir puntuacions de risc poligenètic per a alguns altres càncers comuns en una investigació que es va publicar l'any passat en JNCI Cancer Spectrum.

L'estudi és un dels pocs que quantifica les possibles interaccions de l'estil de vida general amb la susceptibilitat genètica al càncer de còlon.